Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Så gör du för att börja rida

Foto: Beatrice Lundborg

Sugen på att kliva upp i sadeln? Det är inte svårt att börja rida, men det är svårt att veta i vilken ände man ska börja. Här är några saker du behöver veta för att kunna sätta i gång.

1. Hur bokar jag tid?

Börja med att prata med en ridklubb i närheten. I Sverige är fler än 1 000 ridklubbar anslutna till Svenska ridsportförbundet. Det innebär att ridskolorna har utbildade och certifierade instruktörer som går igenom teknik, skötsel och säkerhet.

Eftersom det ofta finns fler entusiastiska nybörjare än antal hästar och platser på ridskolorna har en del av klubbarna ett kösystem. Kontakta de ridklubbar du är intresserad av för att ta reda på hur det fungerar och hur man ställer sig i kö.

2. Vad kostar det?

Ridning är en förhållandevis dyr sport, men det finns olika prisklasser på lektionerna. Det vanligaste är att man betalar per termin, och då brukar ett halvår med en lektion i veckan kosta mellan 3 000 och 4 000 kronor.

Om du vill testa ridning ett par gånger, men inte vill betala tusentals kronor för en hel termin går det att köpa ridlektioner styckvis. Lektionerna brukar kosta från 300 kronor och uppåt och håller på mellan 45 minuter och en timme.

3. Vad behöver jag för utrustning?

Hästar är höga, och det kan göra ont att ramla av. Därför är ridhjälmen den absolut viktigaste delen av utrustningen och någonting som även nybörjaren bör köpa. Se till att hjälmen sitter åt, men den får inte ge huvudvärk. Gå till en butik för att hitta rätt storlek.

För nybörjare går det utmärkt att rida utan ridbyxor och ridstövlar. Ha mjuka och tåliga byxor och ett par rejäla skor med klack, exempelvis stövlar. Om man ändå vill ha både ridbyxor och ridstövlar utan att lägga ut allt för mycket pengar brukar det finnas goda möjligheter att köpa begagnat. Om barnen vill testa på hoppning måste barnet bära säkerhetsväst.

4. Om jag redan kan rida?

Många ridskolor har både lektioner och skogsturer för ryttare som inte suttit till häst på några år, men som är sugna på att ta upp sitt intresse igen. Prata med ansvariga på ridskolor eller ryttarföreningar för mer information.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.