Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 19:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sa-hanterar-stockholmarna-restriktionerna-har-blivit-den-nya-vardagen/

STHLM

Så hanterar stockholmarna restriktionerna: ”Har blivit den nya vardagen”

Bild 1 av 2 Elenor Gustafsson och Pontus Liljeblad.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Första helgen med de nya hårdare restriktionerna.
Foto: Magnus Hallgren

Coronarestriktionerna har skärpts i Stockholm. Badhus och träningsanläggningar har stängts och det är alkoholstopp på krogen efter 22.00.

– En sån här solig dag är det lätt att hålla modet uppe och ta en promenad, dagen innan med blåst och regn kändes det inte lika roligt, säger Nanna Wikholm.

Långpromenader har utvecklats till en nationalsport under coronapandemin. Utanför Eriksdalsbadet, som nu har stängt för allmänheten, passerar en aldrig sinande ström joggare och vandrare den sista timmen med dagsljus på söndagen.

Löfven: Den lilla respit vi fick är över

Pontus Liljeblad och Elenor Gustafsson går från Fjällgatan till Hornstull. De har blivit ett par under pandemin, så livet är toppen trots alla begränsningar.

– Det har blivit en vardaglig vana att leva med restriktionerna. Den stora förändringen kom i våras. Att läget nu blivit skarpare förändrar inte så mycket, säger Pontus Liljeblad.

– Vi fortsätter att träna utomhus istället för att gå på gym och umgås med vänner utomhus. Och jag använder så mycket handsprit att jag fått torra händer. För oss går det bra, men jag lider med min mormor och morfar som är ensamma nästan hela tiden, säger Pontus Liljeblad.

Bild 1 av 2 Eriksdalsbadet är stängt för allmänheten.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Bara barn får träna på Eriksdalsbadet.
Foto: Magnus Hallgren

Nanna Wikholm promenerar längs Årstaviken medan dottern tränar simhopp i Eriksdalsbadet. Hon har just pratat i telefon med sin bror om julen.

– Det är ju väldigt ovisst hur julen blir i år, men hela familjen bor i Stockholm så vi kan i princip vänta med att bestämma hur vi gör till den 23 december. Att julhandla tror jag kommer att gå bra om man väljer udda tider.

Ewa Stenberg: Nu väntar Löfvens svåraste prövning

Att begränsa serveringen av alkohol på krogen tycker Nanna Wikholm är ett bra beslut, hon är mera tveksam till att stänga idrottsanläggningar och gym.

– Det är stora fördelar med att kunna hålla sig i rörelse. Jag tycker att det borde ha funnits en bättre lösning än att stänga anläggningarna. Kanske att glesa ut maskinerna eller släppa in ett visst antal personer åt gången.

Nanna Wikholm.
Nanna Wikholm. Foto: Magnus Hallgren

Nanna Wikholm har jobbat hemma sedan i våras. Planerna att kunna arbeta någon dag i veckan på kontoret har stoppats av den ökade smittspridningen. Från början tyckte hon att det var ”väldigt träligt” med alla begränsningar och att inte kunna umgås med andra än den egna familjen, men hon försöker hålla humöret uppe.

– Ingenting blir ju bättre av inte göra det. I dag när solen skiner är det lätt att ge sig ut.

Trots uppmaningen att undvika butiker är det mycket folk som rör sig i centrum. På Hötorget ägnar sig Lea Maurios och hennes väninnor åt coronasäker utomhusshopping på loppmarknaden. Ringar och en kaninpäls för en spottstyver. Under pandemin har dock besöken i stan blivit betydligt färre.

– Tidigare gick vi ofta ett varv i butikerna efter skolan. Nu har vi distansundervisning och då är startsträckan längre. Det är snarare så att man sitter hemma i pyjamas hela dagen, säger Tove Brodin.

Distansundervisningen har både för och nackdelar, säger Amanda.

– Jag kan gå upp senare på morgonen, men undervisningen blir strulig när inte alla har bra nätverk.

Bild 1 av 2 Lea Maurios, Tove Brodin och Valeria Hammar fyndar på Hötorget.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Loppis på Hötorget.
Foto: Magnus Hallgren

De fyra 16-åringarna är hemma mer och tittar mer på tv-serier än tidigare. Och coronatänket gör sig påmint även här.

– Jag blir chockad när folk sitter tätt intill varandra och inte håller avstånd, säger Lea Maurios.

Alla har förståelse för restriktionerna.

– Det är ju ingen som har hittat på det här för att vara taskig. Det är bara att tugga i sig, säger Valeria Hammar.

Däremot tycker hon att det är orättvist att gymnasielever och unga vuxna pekas ut som oansvariga smittspridare.

– Vissa kanske är oförsiktiga och går på fester, men vi är inte dumma i huvudet. Vi bryr oss om våra föräldrar och vill inte smitta dem.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt