Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Så här kan vi inte ha det längre”

Maria Wigbrant, Ann Jaldegren, Ia Jeppson, Eva Nordlund, Elisabeth Ulén och Anna Klint är några av barnmorskorna i Stockholm som har fått nog.
Maria Wigbrant, Ann Jaldegren, Ia Jeppson, Eva Nordlund, Elisabeth Ulén och Anna Klint är några av barnmorskorna i Stockholm som har fått nog. Foto: Sveds Signe Söderlund
Kvinnor som tvingas föda utan smärtlindring i en skrubb. Eller som ringer till förlossningen – men ingen hinner svara. Krisen i Stockholms sjukvård yttrar sig på många sätt. Nu har barnmorskorna fått nog. Från i dag inleder de ett uppror.

– Vi kan inte garantera en trygg och säker vård för de kvinnor som kommer, säger Eva Nordlund helt frankt.

Hon är en av alla barnmorskor i Stockholm som länge bitit ihop för att inte skrämma blivande föräldrar, men som nu bestämt sig för att agera.

– Vi har nått en gräns där vi måste säga hur det är. Mammorna måste få veta, det kan inte bara ligga på oss längre, säger Ia Jeppson.

DN träffar en grupp barnmorskor vid ett av deras möten där de förbereder sina aktioner. Planerna är inte sprungna ur de senaste dagarnas kris inom akutsjukvården, det här har de förberett under flera månader.

Med sig i upproret har de Barnmorskeförbundet, Barnmorskesällskapet i Stockholm och Vårdförbundet.

I mars tänker de demonstrera utanför landstingshuset och ge politikerna en kasse med skor och uppmaningen ”Gå i våra skor en dag”.

Statistiken visar att läget i Stockholms förlossningsvård är mycket ansträngt.

Antalet kvinnor som hänvisas till ett annat sjukhus när de ringer in till ”sin” förlossningsklinik ökar. Dessutom blev nästan dubbelt så många kvinnor (94) skickade till Uppsala, Nyköping eller andra sjukhus utanför länet förra året jämfört med 2011 (57).

Ett annat mått på den pressade situationen är antalet akuta kejsarsnitt. Det handlar om förstföderskor där graviditeten varit normal och förlossningen kommit i gång spontant, men som ändå slutar i ett akut snitt. Något som ofta är en traumatisk upplevelse för kvinnan. Här ligger samtliga sjukhus i Stockholm över riks­genomsnittet, och några långt över.

Barnmorskorna vittnar om hur det ser ut på klinikerna:

– Vi hinner bokstavligt talat inte gå på toaletten. Du är glad – verkligen – om du hinner äta på sju minuter. När man sedan jobbat i ett sträck hela dagen och ska sy en kvinna vid 20-tiden, då kommer undersköterskan med ett glas saft så att man inte ska skaka så mycket på handen, säger Ia Jeppsson.

– Kvinnor med värkar ringer in på natten – men ingen hinner svara. Då står de plötsligt här, och anledningen till att vi inte hann prata med dem var att vi hade fullt. Men bebisen kanske är på väg ut, och du har inte ens ett rum. Då har det hänt att vi hamnat på handikapptoaletten, säger Ia Jeppsson.

– Ibland kan man tvingas flytta en nyförlöst kvinna mitt i hennes lugna stund med barnet till ett annat rum, där det redan ligger en familj, för att få loss en förlossningsplats, säger Anna Akelsson.

Varje barnmorska har nästan alltid minst två kvinnor i aktivt värk­arbete som de ansvarar för, ibland tre eller fyra. Om förlossningen går in slutskedet samtidigt är det omöjligt att vara på plats hos båda. Då får en kollega ta vid som kvinnan inte sett tidigare.

– De knyter an till en barnmorska som sedan försvinner. Det är hemskt när de tar tag i din hand och säger: ”Kan du inte stanna kvar här” och så måste man ändå skynda därifrån, säger Anna Akselsson.

Forskning visar att när en barnmorska är på plats under hela värkarbetet minskar andelen kejsarsnitt, användningen av smärtlindring liksom andelen instrumentella förlossningar då man tvingas använda exempelvis sugklocka. Och kvinnan har efteråt en mer positivt upplevelse av sin förlossning.

Men i dag är det bara en liten privilegierad grupp kvinnor i Stockholm som får ha en barnmorska närvarande hela tiden. Det är blivande mammor med normala graviditeter bakom sig som fått en plats på Södra BB på Södersjukhuset. På länets övriga kliniker är villkoren helt andra.

Stockholms barnmorskor kräver nu att ha maximalt en kvinna i aktivt värkarbete per barnmorska. Deras paroll lyder: ”Stockholms barnmorskor kräver förutsättningar för trygg och säker vård.”

Den tändande gnistan till upproret var när Eva Nordlund stod mitt i ­kaoset en dag i somras och hörde sig själv säga: ”Alla barnmorskor som inte kan högprestera får sluta, vi kan bara ha sådana som inte behöver kissa så ofta, som inte behöver äta och som kan jobba som slavar och hålla humöret uppe.”

– Det har förstås inget att göra med mina värderingar. Det var bara en känsla av att nu måste vi överleva, säger Eva Nordlund.

Efter sommaren startade hon och en kollega en Facebookgrupp för barnmorskor med namnet: ”Nu är det nog!” Närmare tusen barnmorskor har anslutit sig, även kolleger från övriga landet.

– Det här handlar inte om någon enskild förlossningsklinik, det handlar om hela Stockholm. Det ser likadant ut överallt, och även på många håll ute i landet, säger Eva Nordlund.

– Det här är en kvinnofråga, Vi är kvinnor som vårdar kvinnor och barn. Nu räcker det, så här kan vi inte ha det längre.

Fakta. Förlossningar

Antalet kejsarsnitt i förhållande till antalet förlossningar (procent).

1. Sjukhuset i Hudiksvall: 15,65

2. Ystad lasarett: 13,69

3. Gällivare sjukhus: 11,24

4. Danderyds sjukhus: 10,74

5. Falu lasarett: 10,08

6. Södertälje sjukhus: 10

7. Centralsjukhuset i Karlstad: 9,69

8. Mälarsjukhuset: 9,68

9. BB Stockholm: 9,65

10. Karlskoga lasarett: 9,59

20. Karolinska universitetssjukhuset: 8,66

22. Södersjukhuset: 8,49

Källa: Kvinnoklinikernas årsrapport 2011

Allvarliga bristningar

Antalet allvarliga bristningar i förhållande till antalet vaginala förlossningar (procent).

1. Sollefteå sjukhus: 4,91

2. Södersjukhuset: 4,86

3. Västerviks sjukhus: 4,76

4. BB Stockholm: 4,68

5. Karolinska universitetssjukhuset: 4,33

6. Danderyds sjukhus: 4,31

7. Sundsvalls sjukhus: 4

8. Skånes universitetssjukhus: 3,79

9. Sahlgrenska universitetssjukhuset: 3,72

10. Akademiska sjukhuset: 3,61

12. Södertälje sjukhus: 3,42

Källa: Kvinnoklinikernas årsrapport 2011

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.