Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 23:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sa-har-vill-arkitekterna-bygga-stockholm/

STHLM

Så här vill arkitekterna bygga Stockholm

Hornstorn ett smäckert torn där Västerbron möter innerstaden vid Hornstull. Färgerna speglar de färger som används i Stockholms byggnader – men de är mer koncentrerade.
Bild 1 av 6 Hornstorn ett smäckert torn där Västerbron möter innerstaden vid Hornstull. Färgerna speglar de färger som används i Stockholms byggnader – men de är mer koncentrerade.
Foto: Belatchew Arkitekter
Stockholmsfyren är ett högt multikvarter med bytespunkt för kollektivtrafiken, bostäder, kontor och service i Ropsten. Stockholmsfyren skulle skapa ett levande Ropsten och vara en knutpunkt för Norra Djurgårds­staden.
Bild 2 av 6 Stockholmsfyren är ett högt multikvarter med bytespunkt för kollektivtrafiken, bostäder, kontor och service i Ropsten. Stockholmsfyren skulle skapa ett levande Ropsten och vara en knutpunkt för Norra Djurgårds­staden.
Foto: Rosenbergs arkitekter
Bild 3 av 6 Hus som skulle stick ut på Gärdet där funkishus dominerar stadsbilden. Detta utan att det avviker i storlek mot punkthusen som är vanliga i den kuperade stadsdelen.
Foto: Dinelljohansson/Aros fastigheter
Bild 4 av 6 Spegelhuset är skapat för att ta tillvara de historiska och arkitektoniska tillgångar en stad har. Fasaden är rakt igenom av spegelglas, men byggnaden plockar i sin form upp stiltypiska inslag från omgivande hus.
Foto: Dinelljohansson/Aros fastigheter
Bild 5 av 6 Ett framtida hamnstråk i Södra Värtahamnen? Kontor sticker ut på pelare över kajstråket för att ge bostäderna bakom skydd och skapa spänning i promenadstråket där det även finns plats för fartyg. Bakom läggs bostäder kring en avlång park.
Foto: Ahlqvist & Almqvist arkitekter
Masthamnen är en del av innerstaden där hamn ska ersättas av stad. Här fins utrymme för både bostäder, offentlig service och – kanske – en ny opera. Masthamnen knyts ihop med övriga ­Södermalm genom att Folkungagatan dras vidare över hamnområdet.
Bild 6 av 6 Masthamnen är en del av innerstaden där hamn ska ersättas av stad. Här fins utrymme för både bostäder, offentlig service och – kanske – en ny opera. Masthamnen knyts ihop med övriga ­Södermalm genom att Folkungagatan dras vidare över hamnområdet.
Foto: Rosenbergs arkitekter

Lite mer färg, lite fler torn eller varför inte ett favorithus för alla grannar – spegelhuset. DN bad arkitektkontoren att visa hur Stockholm skulle se ut om de fick bestämma – och när staden överger principen att nästan enbart bygga vitt och fyrkantigt med glasbalkonger mot vattnet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in