Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Så kämpar de mot knarkvågen i södra Stockholm

Nu slutar tobakshandlare i Vårberg att sälja Rizlapapper som används för att röka cannabis. Beslutet är ett resultat av Insats Vårberg – som ska öka trygghet och minska missbruk.
DN har följt polisen och pratat med invånare som inte känner igen sig i bilden av sin stadsdel.

Ur en svart ryggsäck plockar polisassistent David Sund fram nya narkotikabeslag; en kvarn som maler marijuanablad, en hemmagjord bong – tillverkad av en balsamvinägerflaska – och flera genomskinliga narkotikapåsar.

En av dem, märkt ”Spice”, kommer till skillnad från övriga beslag inte att skickas för destruktion. Just den här blandningen har inte hunnit bli narkotikaklassad. Därför kommer det snart att hänga en lapp på anslagstavlan på närpolisstationen i Skärholmen om att ägaren har möjlighet att begära tillbaka beslaget.

– Sådan är lagen, säger David Sund.

Några dörrar bort på närpolisstationen i Skärholmen gör sig poliserna Thomas Kreitz, Mikael Junel och Michael Krause i ordning för kvällens pass. De ingår i Insats Vårberg.

– Det säljs och används mer narkotika och detta har lett till ökad otrygghet bland invånarna, säger David Sund, som leder insatsen.

– Människor har ringt oss för att de inte vågat gå in i sin egen trappuppgång eftersom ungdomsgäng sitter och röker cannabis.

Syftet med insatsen är främst att ”skapa trygghet” – vilket konkret innebär fler uniformer på gatan. Men särskild uppmärksamhet riktas mot fem män – så kallade targetpersoner – som polisen misstänker styr narkotikahandeln i området.

Deras ansikten syns på några av de 50-talet fotografier som hänger inne på poliskontoret. Samtliga är födda på tidigt 90-tal och har en lång brottskarriär bakom sig.

Situationen är allvarlig, men att 8-åringar langar droger i området – något som har rapporterats av flera stora medier – förnekas av polisen David Sund:

–  Det där har blivit en höna av en ganska så liten fjäder.

– 8-åringen har inte förekommit i narkotikasammanhang. Det som har hänt är att han försvunnit hem­ifrån och när han kommit hem pratat om äldre personer som haft choklad i små plastpåsar, vilket vi tolkade som att det kunde röra sig om narkotika. Detta ledde till en rutinenlig orosanmälan till socialtjänsten, fortsätter David Sund.

Patrullens första anhalt blir Vårberg centrum. Trots att det är fredag kväll är det lugnt i centrumet. Men en person som arbetar i byggnaden berättar att såväl drogförsäljning som cannabisrökning ibland sker helt öppet.

– Det är riktigt illa. Och det kan bli väldigt hotfullt om man säger till ungdomarna.

Nu har flera tobakshandlare i Vårberg centrum beslutat sig för att sluta sälja tobakspapper. Anledningen är att de används till att röka cannabis.

– Många handlare här säljer stora mängder rullpapper, men ingen rulltobak. Några tobakspaket var så gamla att de skulle falla sönder bara man tittade på det, säger Thomas Kreitz.

– Vi förklarade för handlarna vad de används till och deras respons var att självmant plocka bort papprena.

Saman Anton, som jobbar i en av tobaksbutikerna, berättar att de fortfarande säljer tobakspapper – men att de själva satt en 18-årsgräns på produkten.

– Vi har valt att behålla dem i sortimentet eftersom vi har kunder som röker rulltobak, säger han.

På Länsstyrelsen i Stockholm applåderar man besluten:

– Det finns nog några som rullar sina cigaretter själva, men annars används de för att röka marijuana. Jag tycker därför att det är jättebra att man slutar sälja dessa, trots att det finns pengar att tjäna. Jag hoppas att fler följer efter och tar sitt samhällsansvar, säger Suzanne Bengtsson.

På fritidsgården i Skärholmen är en biljardmatch i gång. Några åskådare sitter i soffan. Men de allra flesta har samlats vid några höga bord längre in i lokalen. Flertalet av ungdomarna träffade vi på Vårberg centrum tidigare på kvällen.

De återkommer flera gånger till mediernas rapportering om området.

– Jag läste att Vårberg skulle vara Sveriges motsvarighet till Christiania. Vad är det för skitsnack? Har de ens varit här, de som snackar så?

Rapporteringen har skrämt upp deras föräldrar, som nu vill att de ska komma hem tidigare på kvällen, berättar ungdomarna.

– Det stämplar oss som bor här som kriminella. Och det är så polisen ser på oss också. Jag har blivit tvingad till pissprov flera gånger trots att jag har aldrig tagit något.

En 16-årig pojke bredvid instämmer, och rabblar sedan upp lite statistik om Vårberg, som antalet invånare och att nästan 70 procent har utländsk bakgrund.

– Polisen är rasister. De stoppar oss för att vi har en annan hudfärg.

Medan en kille upprepar gång på gång att polisen, som står några meter längre bort i lokalen, är ”grisar” fyller en annan i:

–  Jag går på en skola i stan och vet flera stycken som använder droger, men de har aldrig blivit stoppade – för de ser svenska ut. Jag har blivit stoppad flera gånger. Det är kränkande.

Nästan hälften av de som tagits in för urinprov sedan början av året har testat negativt. Jonny Petersson, närpolischef i Skärholmen, kan förstå upprördheten över att bli oskyldigt anklagad – men vill trycka på att insatsen är för ungdomarnas bästa:

– Det vi måste göra klart är att vi gör det här för att vi bryr oss, inte för att jävlas.

Samtidigt inser han att det kanske inte uppfattas på det sättet:

– Vi förväntar oss någon form av motreaktion. Därför är vi just nu väldigt vaksamma på social oro.

Att vinna ungdomarnas förtroende är en ständig kamp, enligt David Sund. I höstas stoppade han en bil för misstänkt drograttfylla. I passagerarsätet satt en av männen på targetlistan.

– Han gick i väg en stund och när han kom tillbaka blåste han i princip ut cannabisrök i ansiktet på oss för att markera sitt missnöje. Det är sådana personer som agerar förebilder för ungdomarna, de sätter ribban för resten.

Fakta. Insatsen i Vårberg

Den 1 november inledde närpolisen i Skärholmen en insats i samverkan med social­tjänsten, stadsdelen, fältassistenter, nattvandrare, fastighets­ägare, SL, med flera. Nyligen utvidgades insatsen polisiärt, vilket innebar en förstärkning med poliser från hela distriktet.

Insatsen i siffror
Under tidsperioden 1 november–31 december testades 16 personer för narkotika. Alla testade positivt. De två yngsta personerna var 16 år. Träffsäkerhet 100 procent.
1 januari–24 februari testades 31 personer. 14 av dem testade negativt. De 4 yngsta var 15 år. Träffsäkerhet 55%.
1 november 2013– 24 februari 2014 har 2 personer, mellan 20 och 25 år gamla, rapporterats för överlåtelse av narkotika. Utredning pågår.
Under samma tidsperiod har 15 personer (två 16-åringar, en 17-åring och övriga över 18 år) rapporterats för innehav av narkotika.
Fotnot: Siffrorna visar inte eventuella tester och svar för personer under 15 år. Vid provtagning på personer under 15 år skrivs ingen polisanmälan utan ärendet går direkt till socialtjänsten för handläggning. I dessa fall är det åklagare och inte polis som beslutar om urinprov.

Fakta. Spice

Torkade örter som blandats med syntetiskt framställda cannabinoider som framkallar ett rus när det röks. En del av preparaten som kallas Spice är narkotikaklassade, men inte alla.

Fakta. Växte upp tillsammans

Polisen misstänker att fem män, som vuxit upp tillsammans och är hemmahörande i området, styr narkotika­handeln i Vårberg.
Enligt polisen finns det tecken på att de delat upp marknaden mellan sig – exempelvis tros en av dem ansvara för cannabis och en annan tros sälja kokain, men då främst i city. ”Det sker så mycket positivt i den här stadsdelen, men mycket förtas av de här fem individerna som ibland är de enda förebilderna ungdomarna har”, säger insatsledaren David Sund.

Fakta. De punktmarkeras av polisen i Vårberg

Man, 21 år
Dömd för: Brott mot knivlagen, flera fall av narkotika­brott, rattfylleri, vapenbrott, våldsamt motstånd, grov misshandel, rån, grov misshandel. 39 brottsmisstankar i misstankeregistret.
Man, 21 år
Dömd för: Brott mot knivlagen, narkotikabrott, narkotikasmuggling, grov misshandel, olaga hot, våldsamt motstånd, rån. 4 brottsmisstankar i misstankeregistret.
Man, 20 år
Dömd för: Narkotika­brott i flera fall, grov olovlig körning, brott mot knivlagen, rattfylleri, våldsamt motstånd. 22 brottsmisstankar i misstankeregistret.
Man, 19 år
Dömd för: Narkotikabrott i flera fall, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olovlig körning, misshandel. 15 brottsmisstankar i misstankeregistret.
Man, 19 år
Dömd för: Grov misshandel, misshandel, övergrepp i rättssak, narkotikabrott. 6 brottsmisstankar i misstankeregistret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.