Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Så klipper frisörerna till Skatteverket

När lagen om kassaregister infördes skulle svarta pengar bli vita – men fem år senare saknar nästan vart fjärde frisörföretag i Stockholm systemet. Anledningen: De påstår sig omsätta mindre än 500 kronor per dag.

Skatteverket misstänker att det i många fall rör sig om skattefusk men saknar resurser att avslöja bluffarna.

Av Sveriges 18.600 frisörföretag finns 2.000 i Stockholms län. Då branschen länge brottats med svarta pengar infördes ett krav på kassaregister på frisörsalonger 2010. Nu, fem år senare, saknar vart fjärde företag i Stockholms län fortfarande tekniken. De slipper undan eftersom de uppgett att deras omsättning ligger under 178.000 per år inklusive moms, det vill säga mind­re än 500 kronor per dag, som är den angivna gränsen för kassaregister.

Skatteverket kan avslöja fuskare med till exempel provköp, där myndighetens kontrollanter agerar köpare, eller genom att kontrollera öppettider. Men detta kräver både tid och resurser – som Skatteverket saknar.

 

2.000

...av Sveriges 18.600 frisörföretag finns i Stockholm

 

– Det var inte heller tanken med lagstiftningen att vi skulle göra revisioner av den anledningen. Lagen borde vara lättare att tillämpa. Självklart finns det företag som uppgett korrekta siffror. Men det är väldigt många som hävdar att de ligger precis under den här gränsen och vi från Skatteverkets sida har inte riktigt möjligheten att kontrollera alla som vi misstänker tjänar mer. Men driver du en näringsverksamhet som du lever på, vilket de här har uppgett att de gör, bör du rimligen komma över den här gränsen, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

 

 

Självklart finns det företag som uppgett korrekta siffror. Men det är väldigt många som hävdar att de ligger precis under den här gränsen

 

 

Ett certifierat kassaregister består dels av en kassaapparat som ska överensstämma med Skatteverkets krav, dels en certifierad kontroll­enhet, en svart låda, som kopplas till kassaregistret. Informationen i denna kan bara läsas av Skatteverkets personal.

Personalliggaren är ett annat verktyg för att mota svart arbetskraft och lika svarta pengar. Men även här går det att kringgå regelverket. En enskild firma utan anställda behöver inte heller anteckna vem som arbetat och när.

 

Conny Svensson. Foto: Nicklas Thegerström

När omsättningsgränsen för kassa­register sattes, var främsta orsaken att det skulle vara för kostsamt för små företag att ha ett kassaregister. Men den förklaringen håller inte i dag, anser Conny Svensson.

– Kostnaden för ett kassaregister är oerhört mycket lägre än vad vi trodde, runt 4.000 kronor. Vi anser att omsättningsgränsen borde hal­veras. På det sättet blir det svårare att hävda att man inte ska ha ett kassaregister – ju högre summan är desto svårare är det för oss att bevisa.

 

23%

...av Stockholms frisörföretag saknar kassaregister

 

Han får medhåll av Thomas Langrot, chefsåklagare på tredje ekobrottskammaren som drivit ett antal mål mot frisörer, om behovet av att sänka omsättningsgränsen.

Dessvärre skulle det inte vara en lösning på problemet med svarta pengar, menar han:

– Sedan den nya kassaregisterlagstiftningen med krav på certifierade kassaregister infördes har fusket ändrats vilket delvis också hänger ihop med att kontanta betalningar generellt minskar. En vanlig metod i dag är att man inte slår in all kontant försäljning i kassaregistret.

Han ser därför också behovet av hårdare straff för fuskare.

– En effektiv metod kan vara att införa mycket högre administrativa avgifter om man inte slår in försäljning i kassaregistret. Då kan redan en förseelse bli mycket dyr och avskräckande.

 


Foto: Jesper Jäger-Ärlestad

Frisören: Svårt att tro att de skulle tjäna så lite

Robert Preston, som har en egen salong och över 20 års erfarenhet i branschen, är förvånad över att så många av hans kolleger saknar kassaregister och påstår sig omsätta mindre än 178.000 per år.

– Det är galet lite pengar och det går inte ihop för mig. Det täcker ju knappt lokalhyran, säger han till DN.

Läs hela artikeln.

Fakta.Kassaregister

Regelverket om kassaregister omfattar de företag som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning (inklusive betalkort).

De företag som omsätter mindre än fyra prisbasbelopp à 44.500 kronor, inklusive moms, per år behöver inte ha ett kassaregister.

Ett certifierat kassaregister, den så kallade svarta lådan, består av två delar: en kassaapparat som tillverkaren har intygat överensstämmer med Skatteverkets krav och en certifierad kontrollenhet som kopplas till kassaregistret.

Kontrollenheten är ett slags svart låda där alla transaktioner i kassaregistret registreras. Det är bara Skatteverkets personal som kommer åt informationen i den svarta lådan.

Som kund ska du alltid be om ett kvitto oavsett om du betalar kontant eller med kort och på så vis hjälpa till att skydda seriösa företagare mot orättvis konkurrens och motverka skattefusk.

Ett kvitto på enbart kortbetalning ska inte förväxlas med ett kassakvitto.

Källa: Skatteverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.