Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Så kommer Nobel Center att se ut på insidan

Auditorium med utsikt över Stockholm, utställningsytor på flera våningar och aktiviteter för skolungdomar. Här är de nya bilderna på Nobel Centers innandömen.

Nobel Centers utseende och utformning har diskuterats på alla håll och kanter de senaste åren. Kungen har varit kritisk, intressegrupper har demonstrerat men en majoritet i kommunfullmäktige har trots allt röstat igenom detaljplanen. Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet är för bygget på Blasieholmen.

Nu har de första skisserna på husets innandöme presenterats. Bland annat byggs ett auditorium med utsikt över Stockholm och utställningsytor på alla våningsplan.

– Hela idén med utformningen är att vi ska skapa nyfikenhet för besökaren, säger Ylva Lageson, VD för Nobelhuset. 

Längst upp i huset ligger en restaurang. 

Läs också: Här är turerna kring Nobel Center

Detaljplanerna har överklagats av privatpersoner och föreningar som inte vill ha huset på Blasieholmen. Hittills har inte kritikerna fått gehör - länsstyrelsen meddelade i februari att samtliga överklaganden skulle avslås. Nästa instans i ärendet är Mark- och miljödomstolen som kommer med sin dom den 22 maj.

Ett förslag på hur Nobel center kan komma att se ut
Ett förslag på hur Nobel center kan komma att se ut Foto: David Chipperfield Architects

Hon hoppas att Mark- och miljödomstolen inte ser några konstigheter med detaljplanerna men räknar ändå med att någon kommer att överklaga bygget till Mark- och miljööverdomstolen. Det är den sista instansen där bygget kan stoppas. 

Hon förstår kritikerna, men hoppas att kritikerna ska förstå att Nobel Center inte vill förstöra en plats som har höga kulturhistoriska värden.

– Det handlar om nyanser. Vi och staden har också tagit stor hänsyn till att det är en plats med kulturhistoriska värden. Riksintresset har varit viktigt att förhålla sig till och något som staden och länsstyrelsen har bedömt. Huset har anpassats därefter. Man ska ju inte heller glömma att Nobel Center kommer att tillföra många nya värden till Stockholm, säger Ylva Lageson. 

Fakta.Nobel center i siffror

Minst 600.000 besökare beräknas per år.

12 skolklasser om dagen ska kunna besöka Nobel Center. Det kommer att finnas dedikerade klassrum och experimentsalar samt matsäcksrum.

800 platser i auditoriet.

240 matgäster i restaurangen på översta våningen.

180 cafébesökare i bistron på entréplanet. På sommaren tillkommer cirka 100 platser utomhus.

115 toaletter.

150 meter rulltrappa.

4 hissar.

1 bibliotek och 1 museibutik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.