Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 23:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sa-manga-skadade-sig-i-halkan-i-januari/

STHLM

Så många skadade sig i halkan i januari

00:22. Judoinstruktör Benny Nyström bjuder på fyra snabba tips på hur du faller utan att skadas.

2.801 personer sökte vård för halkskador i januari i år – motsvarande siffra för januari i fjol var 2.229 personer. Värst drabbat var Stockholms län den 17 januari. Då sökte 293 personer för halkskador, enligt nya siffror från Region Stockholm. 

Rätta artikel

2019 har hittills varit ett prövande år för stockholmarna. De drastiska växlingarna i vintervädret har inneburit att det varit mycket besvärligt att ta sig fram i staden.

Dessutom har snöröjningen fått besk kritik och Stockholms stad har överösts med klagomål om bristande halkbekämpning. Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) medger själv att staden har misslyckats med sin snöröjning.  

Med halkan kommer också halkskadorna. Nya siffror från Region Stockholm visar att 2.801 personer i länet sökte vård på grund av fall som orsakats av snö och is under januari månad 2019. Motsvarande siffra för januari i fjol var 2.229 personer.

Fler personer halkade och skadade sig i Stockholms län i januari 2019 jämfört med i januari förra året. Foto: Magnus Hallgren

Torsdagen den 17 januari i år innebar en dyster toppnotering, då sökte 293 personer vård efter att de halkat och slagit sig. Tidigare siffror från regionen visar att ungefär 200 personer per dygn söker vård i länet när halkan slår till.

De skador som de drabbade söker vård för varierar.

– Det rör sig om allt ifrån brutna och stukade handleder till hjärnskakning och skador på fotleder. Sårskador som behöver läggas om eller sys är också vanligt, säger landstingets presstalesperson Hanna Holmquist Karlsson i ett pressmeddelande.

Läs mer: Förseningar i Stockholms busstrafik på grund av halkan