Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Så mycket mer skatt ska stockholmarna ­betala till alla andra

Foto: Alamy

Stockholms läns skattebetalare får skicka i väg ytterligare en miljard till fattiga kommuner som Pajala, Lund och Göteborg nästa år. Det kan betyda skattehöjningar i flera kommuner.

Sverige har ett utjämningssystem där kommuner där invånarna i ­genomsnitt har de högsta lönerna får bidra till kommuner där invånarna tjänar mindre. Stockholms läns landsting är det enda landsting som betalar en del av landstingsskatten till andra landsting och en stor del av de kommuner som betalar till systemet ligger i Stockholms län.

Inför 2016 vill finansdepartementet skruva lite på det ganska invecklade beräkningssystemet. Resultatet av skruvandet blir enligt en promemoria som riksdagen ska ta ställning till att ett landsting – Stockholms – och elva kommuner, varav nio ligger i Stockholms län, kommer att få bidra mer till systemet än i år.

Sammanlagt handlar det om nästan en miljard som ska föras över till andra kommuner. Stockholms stad beräknas få betala omkring 550 miljoner mer 2016. Det motsvarar i teorin en skattehöjning på omkring 25 öre. I år höjdes kommunalskatten med 35 öre, men om den nya skatteutjämningen betyder ännu en höjning nästa år är det ännu ingen som vet.

I de kommuner som blir av med mest pengar 2016 per invånare betyder i teorin förändringarna i systemet en skattehöjning på 35–40 öre.

Fakta:Danderyd och Täby höjs mest

Här är kommunerna som kommer att få betala mer till andra kommuner:

Ökning kr/invånare

Danderyd 841

Täby 841

Lidingö 840

Nacka 840

Sollentuna 840

Vaxholm 840

Ekerö 687

Stockholm 604

Solna 535

Vellinge 416

Kiruna 72

Här är kommunerna som kommer att få mer pengar från andra kommuner:

Ökning kr/invånare

Kungsbacka 48

Österåker 49

Gällivare 52

Alla andra kommuner 111

För landstingen förändras systemet så att Stockholms invånare får betala ytterligare 43 kronor mer – och alla övriga får ett tillskott på 13 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.