Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Så ökar bostadsinbrotten i Stockholm

Foto: All Over Press

Bostadsinbrotten ökar kraftigt i Stockholms innerstad. På Östermalm fördubblades antalet anmälningar under 2014.

– Troligen förväntar man sig att hitta något av större värde där än i andra områden, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen.

Under 2014 ökade antalet anmälningar om bostadsinbrott i Stockholms kommun med totalt 504 ärenden från föregående år. Den största ökningen gällde villor och radhus, men överlägset flest inbrott sker fortfarande i lägenheter, 2 083 under 2014. Det visar nya siffror som Brottsförebyggande rådet tagit fram på uppdrag av larmföretaget Verisure Securitas Direct.

Den största ökningen stod Öster­malm för. Där skedde nästan en fördubbling av antalet inbrotts­anmälningar och stadsdelen ligger nu strax under den hårdast inbrottsdrabbade Södermalm.

Enligt Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen, kan det i dag vara svårare att få lönsamhet i inbrotten jämfört med tidigare, då en tv och video kunde räknas som ett bra byte.

– Man bemödar sig kanske inte med att bryta sig igenom vilken dörr som helst och chansa när man riskerar att råka ut för ett kännbart straff. Tjuvarna väljer sina objekt mer varsamt och då kanske de tror att det finns mer att stjäla där män-niskor är rikare, säger Peter Enell.

En annan möjlig orsak är att tjuvar föredrar lugnare områden, där risken för upptäckt är mindre. Men oavsett vilket område tjuven väljer är tillvägagångssätten liknande. Inbrottsligorna använder ofta en låsslunga, som de låser upp dörren med inifrån. På lägre våningsplan är det vanligt att tjuven går in genom öppna fönster.

På senare tid har polisen också sett en ny trend – inbrott via byggnadsställningar.

– Byggnadsställningar drar till sig inbrottstjuvar. Vi har sett många sådana brott på senare tid. Oftast sker det efter arbetstid och på helger, när byggarna gått hem, säger Peter Enell.

Eftersom tjuven går in i lägenheten i skydd av byggnadsställningen tar det längre tid innan inbrottet upptäcks, vilket försvårar för polisen att lösa brotten. Peter Enell tycker att man ska ställa högre krav på byggfirmor man anlitar.

– Vi rekommenderar att byggföretagen låser sina ställningar, larmar och drar upp alla stegar. Jag har själv sett saker jag inte gillat under vår renovering och då bett företaget bygga igen hålen.

Kungsholmen 2010: Inbrott i villa

Kungsholmen

2010: Inbrott i villa och radhus 4 st. Lägenhet: 62.

2011: Inbrott i villa och radhus 8 st. Lägenhet: 94.

2012: Inbrott i villa och radhus 14 st. Lägenhet: 73.

2013: Inbrott i villa och radhus 7. Lägenhet 78.

2014: Inbrott i villa och radhus 10. Lägenhet: 129.

Norrmalm

2010: Inbrott i villa och radhus 2 st. Lägenhet: 107.

2011: Inbrott i villa och radhus 5 st. Lägenhet: 148 st.

2012: Inbrott i villa och radhus 4 st. Lägenhet: 104 st.

2013: Inbrott i villa och radhus 3. Lägenhet: 112 st.

2014: Inbrott i villa och radhus 0 st. Lägenhet: 180 st.

Södermalm

2010: Inbrott i villa och radhus 10 st. Lägenhet: 191.

2011: Inbrott i villa och radhus 9 st Lägenhet: 227 st.

2012: Inbrott i villa och radhus 13 st. Lägenhet:172 st.

2013: Inbrott i villa och radhus 3 Lägenhet: 206 st.

2014: Inbrott i villa och radhus 6 st. Lägenhet: 221 st.

Östermalm

2010: Inbrott i villa och radhus 6 st. Lägenhet: 131.

2011: Inbrott i villa och radhus 6 st. Lägenhet: 114 st.

2012: Inbrott i villa och radhus 9 st. Lägenhet: 142 st.

2013: Inbrott i villa och radhus 4 st. Lägenhet: 121 st.

2014: Inbrott i villa och radhus 3 st. Lägenhet: 214st.

Fakta.

Tänk som en tjuv. De tar sig sällan in genom ytterdörren i villor – utan snarare genom fönster på bottenplan. Därför bör man i första hand förstärka skyddet av fönster och i andra hand altan- och balkongdörrar.

Berätta för dina grannar om att du ska resa bort. Be dem hålla utkik.

Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma. Alternativt be posten lagra din post tillfälligt.

Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter. En radio med timer kan ha samma avskräckande effekt.

Berätta inte på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg att du är bortrest.

En låsslunga förs in via brevinkastet och låser upp dörren inifrån. Ett bra skydd mot detta är ett lås som inte går att låsa upp inifrån – om det låsts med nyckel utifrån. Alternativt installera en kåpa som täcker låsvredet.

Om du bor i villa eller radhus kan det också vara bra att be någon:

Klippa gräsmattan vid längre frånvaro.

Skotta snö och göra fotspår i snön vid huset.

Parkera sin bil på din uppfart ibland så att huset ser bebott ut.

Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt.

Lämna inte stegar på tomten – tjuven kan använda dem för att nå olåsta fönster.

Källa: Polisen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.