Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 03:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sa-pratar-du-med-barn-om-attacken/

STHLM

Så pratar du med barn om attacken

Det är viktigt att lugna och trygga ditt barn efter en allvarlig händelse som den misstänkta terrorattacken på Drottninggatan säger psykologen Olof Risberg.

– Undanhåll inte information, men låt inte de minsta se på tv-nyheterna.

Live: Terrorattacken i Stockholm

Efter allvarliga händelser är det viktigt att prata om händelsen även med barnen. Psykologen Olof Risberg säger att det är viktigt att inte lämna barn själva efter situationer som det misstänkta terrorattacken på Drottninggatan.

– Fråga barnet om de har frågor eller går och tänker på det här. Följ barnet under timmarna, och de kommande dagar, för det kan utvecklas från att de inte påverkas alls till att de vill prata om det, säger Olof Risberg.

Han menar att det viktigaste är att lugna och trygga barn, och att vara ärlig och öppen med vad man inte vet.

– Barn behöver veta fakta. De frågar ju och märker att tunnelbanan inte går och det är allmänt kaos. Säg som det är, att det är väldigt allvarligt det som har hänt, men också att det är en väldigt ovanlig händelse och det inte finns risker överallt, säger Olof Risberg.

Även om det är viktigt att barnen får ta del av vad som hänt, behöver de minsta ändå inte ta del av nyhetsrapporteringen genom detaljerade tv-sändningar.

– Även sociala medier kommer inom närmsta tid svämma över med bilder lemlästade kroppar och där ska man skydda barnen så de slipper se, säger Olof Risberg.  

Läs mer: Så håller du dig och andra informerade

Äldre barn och tonåringar har lätt för att leta upp just bilder och filmer från allvarliga händelser själva. Just nu cirkulerar filmer från attacken på Drottninggatan via sociala medier och Olof Risberg uppmanar vuxna att prata med sina barn om att inte sprida vidare filmerna.

– Det är viktigt att reagera mot barn som inte förstår allvaret i det här, utan istället skickar runt dessa filmer. Det är en tragedi och det måste markeras.

Ska man som vuxen visa sin egen rädsla?

– Jag tycker man ska visa hur man känner, men var behärskad, vi vet inte allt ännu. Nu ska vi också visa motkraft. visa att vi håller ihop, för det gör barn trygga om de ser att mamma och pappa engagerar sig och håller ihop. Det är tryggt att vara en del av ett tryggt kollektiv, säger Olof Risberg och fortsätter:

– Alla vi som bor i Stockholm vet exakt var det är och många barn har säkert handlat på Åhléns. En del barn kanske mår bra av att gå och lägga en blomma utanför Åhléns eller hålla tysta minuter, symboler som betyder mycket.

Läs mer: Polisen sätter in alla resurser i terrorjakten

 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt