Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Så ska du tänka i budgivningen

Foto: Alamy

Egentligen är det inte så komplicerat, stressen du känner när du befinner dig i en budgivning går att förklara med ett tankeexperiment.

Oskar Henrikson, psykolog och grundare av Habitud, en ny sajt för att sprida psykologi och utmana vanor, tipsar:

– Tror du att du blir mer glad över att få 1 000 kronor eller mer ledsen över att förlora 1000 kronor? frågar Oskar Henriksson.

Hmm… mer ledsen över att förlora 1000 kronor.

– Precis, det kallas förlustaversion och går i korthet ut på att man inte vill förlora. Det är det som gör att man känner att man kan buda mer och kanske bara lite mer, man vill inte känna sig som en förlorare. Det finns ett psykologiskt experiment där deltagarna budar på en tiokrona, det blir snabbt inte rationellt och budgivningen går över 10 kronor.

Finns det en viss typ som är dåligt lämpad för att delta i en budgivning?

– Nja, knepet är att inte låta sig styras av kortsiktiga känslostämningar, vilket kan hända alla. Det handlar om beslutspsykologi och att kunna avgränsa ens val. Du tror att beslutet står mellan att slå till på en lägenhet eller inte men i själva verket är det mer mentalt krävande än så. Det finns många fler möjligheter än bara de två, fler områden att titta på, fler lägenheter på marknaden.

Hur påverkar dagens stressiga bostadsmarknad köpare psykologiskt?

– Människor är som bekant svaga för att göra som alla andra gör, det handlar om sociala bevis. Om alla andra har förhandsvisning så gör man själv likadant. Det är ett klart flockbeteende, om alla springer åt ett håll på savannen så sätter man sig ju knappast ned och funderar på varför, man springer också. Det är dock vettigt att ifrågasätta de grundläggande principerna, måste man exempelvis bo så centralt? Kan de pengar man sparar på att flytta ut en bit från stan locka mer än rätt adress?

Psykologen tipsar – tänk på detta innan du budar:

Vidga ditt beslutsunderlag från att endast innefatta ja eller nej inför ett köp, fundera över vad du egentligen kan få för pengarna exempelvis i andra områden.

Dras inte med i en kortsiktig emotionell känsla, ta en paus från att tänka på beslutet – om det går.

Försätt dig inte i ett känslomässigt stressigt läge, gör ordentlig research om ett kvarter och ett område innan du ger dig in i budgivningar för du förälskat dig i ett visst objekt.

Sätt upp kriterier innan du börjar gå på visningar, fundera över vad som är viktigt för dig.

Läs mer: Så tolkar du ”accepterat pris”
Begreppet accepterat pris infördes i Stockholm 2011 som ett initiativ från mäklarna själva. Hur bra fungerar begreppet egentligen?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.