Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Så ska hotellbristen i Stockholm lösas

Foto: Ettelva arkitekter

Ett 156 meter högt hotell med stark koppling till sport ska bli ett nytt landmärke intill motorvägen i Kista.

Stadshuset välkomnar jätteprojektet – och trots att många nya hotell byggts behöver Stockholm flera tusen nya hotellrum de närmaste åren.

Besöksnätterna ökar snabbt, trots ekonomisk oro i världen.

Det första storstadstecken den som närmar sig den lilla storstaden Stockholm från Arlanda ser är i dag Victoria Towers i Kista. Hotellet är, med sina knappt 120 meter, det högsta huset i Stockholm. Strax norr om Victoria Towers ska nu ett ännu större landmärke växa upp. Det ska bli 156 meter högt och rymma hotell, bostäder, kontor och – vilket är huvudkonceptet – sportanläggningar.

– Det finns ett utrymme för att ta hand om den största trenden i vår tid, idrott och hälsa, säger Erik Olsson som är en av de tre bygg­herrarna.

Planerna för projektet har smitts i åtminstone ett och ett halvt år och har nu kommit så långt att Stockholms stad delar ut en markanvisning. Sporthotellets hjärta kan sägas vara anläggningar i första hand byggda för racketsporter. Här byggs fler tennisbanor både utomhus och inomhus och möjligheterna att spela badminton, squash och padel – en ny racketsport som är ett slags mjukvariant av tennis – blir stora.

– Våra gäster ska i första hand vara aktiva gäster. Många vill vara uppladdade i stället för utvilade inför ett möte eller en konferens, säger Erik Olsson.

Hotellet med 220 rum ska drivas av Per Lydmar, som fått utlopp för sitt intresse för musik och film på Lydmar Hotel på Blasieholmen.

– Jag är extremt sportintresserad också. Det finns väldigt många hotell och det är viktigt att ha ett tillägg till bekväma hotellrum och bra restaurang. Här blir tillägget sport, säger Per Lydmar.

– Men vi ska ha en bra restaurang också. Det här stället ska leva dygnet runt, tillägger han.

I stället för en vanlig konferensanläggning planeras en stor tennishall med plats för 2 000 åskådare som lätt går att bygga om för andra sporter, mässor och utställningar. Erik Olsson gör ingen hemlighet av att han drömmer om Davis Cup­tennis eller rentav Stockholm Open i Kista i framtiden.

– Men det viktigaste är att Kista behöver en samlingsplats och att det finns ett mycket stort intresse för sport och hälsa här, säger Erik Olsson.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) har sett planerna och är mycket positiv.

– Det är stor brist på hotellrum i Kista, vi har sagt att vi tycker att det ska byggas riktigt högt i Kista och det behövs idrottsmöjligheter, säger Karin Wanngård.

Hon tror inte att det finns anledning till stor skepsis mot projektet för att det byggs och planeras hotell överallt i Stockholm.

– Riktigt så är det inte. Vi ser ett stort behov av många nya hotell av alla sorter i Stockholm, säger Karin Wanngård.

Statistiken över besöksnäringen, antalet övernattningar på hotellen och planerna för nya hotell ger henne rätt.

Stockholms hotell hade 11,8 miljoner gästnätter förra året. Det är rekord och ökningen blev nästan åtta procent på ett år. På tio år har gästnätterna fördubblats.

– Stockholm är ett väldigt starkt besöksmål. Vi ligger tia bland Europas städer och vi ser ett ökande intresse. Stockholm är förknippat med musik och it-sektorn. Det är något som lockar utöver Gamla stan, fina museer och mycket vatten, betonar Ann-Charlotte Jönsson, pr-chef på Stockholm Business Region.

För några år sedan öppnades flera mycket stora hotell i Stockholm – Grand Central på Vasagatan, Victoria Towers i Kista och Quality Hotel vid Friends är några exempel. Under 2014 har omkring 1 000 nya hotellrum tillkommit, bland annat på Miss Clara på Sveavägen, Scandic HTL på Kungsgatan, Motel L i Hammarby Sjöstad och Quality hotell Globen. I Stockholms stad finns nu omkring 20 000 hotellrum och i Stockholms län över 32 000. Det låter mycket men Stockholm Business Region räknar med att det behövs omkring 5 000 nya hotellrum till 2020 enbart i Stockholms stad.

– Det finns planer för många hotell som nya Continental och hotellen i Galleriakvarteret. Men i den senaste undersökningen som gjordes 2014 där alla kända hotellplaner, lösa som fasta, lades in fattades det ändå 1 800 rum till 2020, säger Ann-Charlotte Jönsson.

Den undersökningen utgick från en ökningstakt på 3,5–4 procent per år. Om gästnätterna ökar lika snabbt som 2014 de kommande åren behövs det ännu fler hotell.

– Vi som bor i Stockholm förstår nog inte vilken attraktionskraft Stockholm som resmål har. Vi tycker kanske att Köpenhamn är en stor turiststad men Stockholm har faktiskt flera miljoner fler gästnätter på ett år än Köpenhamn, säger Ann-Charlotte Jönsson.

Fler gästnätterDet är de utländska

Fler gästnätter

Det är de utländska besökarna som står för huvuddelen av ökningen av antalet gästnätter i Stockholm 2014. De utländska gästnätterna toppas av Tyskland före Storbritannien, USA, Norge, Finland, Danmark och Frankrike.

Den starkaste procentuella ökningen står besökare från Indien, Belgien och Spanien för, men även Tyskland ökar snabbt även procentuellt sett. De enda länder som visade minskade reseströmmar till Stockholm är Ryssland, Japan och Kina.

Det är privata turister som ligger bakom uppgången för hotellnäringen i hela landet enligt analyser från arbetsgivarorganisationen Visita.

I Stockholm ökade antalet gästnätter med närmare åtta procent förra året, i landet som helhet var ökningen 4,3 procent. Efterfrågan från affärsgäster ökade med 1,6 procent förra året, medan konferensgästbokningarna minskade med 1,6 procent.

De enda av landets tio största hotellkommuner som ökade affärsresebokningarna under 2014 var Stockholm, Helsingborg och Umeå.

Beläggningsgraden på landets hotell till och med november förra året var 52,6 procent. Stockholm hade den högsta beläggningsgraden med 69,6 procent – en siffra som indikerar att det råder brist på hotellrum vissa tider på året.

Stora aktörer

Hotelltrenderna i Stockholm är två. Den ena är att stora aktörer som Scandic, Choice och Elite dominerar allt mer. Den andra är att det blir vanligare med hotell som marknadsför sig för sin design eller en inredning som ska vara mer som ett hem än ett affärshotell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.