Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Så ska skolorna få stopp på nollningen

Hersby gymnasium har arbetat på flera sätt för att förhindra nollning.
Hersby gymnasium har arbetat på flera sätt för att förhindra nollning. Foto: Nicklas Thegerström
Efter flera års rapporter om grupptryck, alkoholförgiftningar och snygghetsparader har polis och gymnasieledningar i Stockholm tagit krafttag mot den så kallade nollningen, den initieringsfest som ofta sker i samband med skolstarten.

Information till föräldrar, öppna brev på skolornas hemsidor och ett tätt samarbete med polisen är några av de metoder som ska stoppa förnedrande aktiviteter under nollningarna.

Snart börjar skolorna igen och det finns en risk att festerna urartar i sexistisk mobbning. Susanne Liwång är närpolisbefäl på Lidingö och har märkt skillnad på hur nollningarna går till efter att polisen informerat i skolorna.

– Nollning har varit ett bekymmer i gymnasieskolorna. Det är därför vi har besökt ettorna och treorna och berättat om vilka konsekvenser deras handlingar kan få och om lagstiftningen. Det kan handla om alkohol eller att sätta någon annan i vanmakt, även om man inte polis­anmäler så kan man må väldigt ­dåligt av att ställa upp på sådant som man egentligen inte vill, säger Susanne Liwång.

Hur ingriper ni under en nollning?

– Vi har hällt ut väldiga mängder alkohol, även om vi går ut och ­pratar i skolan så vet vi att vissa kommer att vara med ändå. När man känner sig utvald så kan man gå över gränserna och det är inte kul att gå till skolan och träffa alla sen. Ju mer vi informerar, desto mindre tjafs blir det när vi möter ungdomarna ute. Vi vill hindra dem att ställa till det för sig genom att ­berätta i förväg vad som gäller.

Grupptryck och dåligt självförtroende är något som Bris stöter på dagligen genom samtal från ungdomar som är oroliga för skolstarten.

Christina Ohlman Lysell är regionschef:

– Det är många som är oroliga, även om just nollning inte alltid nämns specifikt. Skolan och de vuxna som jobbar där har ett enormt ansvar, de är skyldiga att utföra ett regelbundet förebyggande arbete för det som kommer att hända och det som har hänt, en skola bör veta om det förekommer nollning. Vi har stöttande samtal med dem som är oroliga och behöver bättre självförtroende för att våga säga nej.

Hersby gymnasium bjöd in polisen

Enligt Carina Karlsson och Erik Juntikka, rektorer vid Hersby gymnasium på Lidingö (bilden här ovan), har man arbetat för att förhindra nollning på flera sätt, bland annat genom:

1 Besök hos alla åk 1-klasser för att informera om vad nollning innebär och om att skolan har nolltolerans mot alla slags nollningsaktiviteter.

2 Inbjudan till polisen som har informerat åk 3-eleverna om vilka brott som vanligtvis begås vid nollningar.

3 Information till alla föräldrar i åk 1.

4 Samtal med elevrådet om att skolan förväntar sig att de stöder nolltoleranspolicyn.

5 Vid rykten om att nollning skulle vara på gång har föräldrarna i åk 1 fått mejl eller sms om detta.

Har arbetet varit framgångsrikt?

”Vi kan inte säga att vi tycker att vi har lyckats fullt ut. Men vi tror att vi har lyckats stävja de värsta avarterna och aktiviteterna och begränsat omfattningen.”

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.