Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Så ska stan byggas både snabbt och bra

I Södra Rosendal bestämde Uppsala kommun att arkitektoniska värden och andra kvaliteter i bostäderna och området skulle avgöra vem som skulle få bygga.
I Södra Rosendal bestämde Uppsala kommun att arkitektoniska värden och andra kvaliteter i bostäderna och området skulle avgöra vem som skulle få bygga. Foto: Utopa arkitekter

Ett nätverk av samhällsbyggare ska bildas för att lyfta kvaliteten på de nya bostadsområden och hundratusentals bostäder som i snabb takt ska byggas i Stockholm och andra storstäder. Initiativtagarna anser att det går att bygga med kvalitet även om det går fort.

Den kanske viktigaste framtidsfrågan i Stockholm och många andra svenska städer är att få fart på bostadsbyggandet. Det pågår ständiga diskussioner och debatter – inte minst under den nyss avslutade Almedalsveckan – om hur det ska gå att bygga snabbt och så rationellt att hyror eller bostadsrätts­priser inte blir orimligt höga.

Samtidigt finns en stark oro bland arkitekter, byggherrar och bostadsforskare för att en hög byggtakt kan innebära nya så kallade miljon­programsproblem med hus i rader som ser likadana ut och bostäder av låg kvalitet.

Därför lanserar Utopia arkitekter och Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH, ”Nätverket för värdeskapande samhällsbyggande”.

Göran Cars har under de senaste åren även varit samhällsutvecklare i den stora processen att flytta hela Kiruna. Han är säker på att det går att bygga både snabbt och mycket utan att det behöver bli bristande kvalitet och misstänker att det snarare är förlegade synsätt och stelbent arbetssätt som ligger bakom dåliga bostäder och bostadsområden med stora brister.

Emma Jonsteg är vd för Utopia arkitekter och aktiv i debatten om bra stadsmiljöer och stadsutveckling med kvalitet. Hon tror att mer samarbete och ett planarbete där man inte uppfinner hjulet varje gång är nödvändigt om det som byggs ska hålla hög kvalitet.

– Det finns väldigt många fina ­visioner och mål. Men det finns inte lika mycket beskrivet om hur vi ska nå de fina målen, säger Emma Jonsteg.

Hon tror att nätverket behövs för att arkitekter, politiker, byggherrar, samhällsplanerare och forskare ska kunna lära sig av varandras framgångar och missräkningar.

– Om till exempel en kommun kommer på en bra metod att få fram bra bostadsområden behöver ju inte alla andra kommuner hitta på egna metoder, säger Emma Jonsteg.

I höst ska nätverket börja sitt arbete på allvar. Emma Jonsteg påpekar att intresset är stort redan nu och många aktörer i samhällsbyggandet har redan deklarerat att de kommer att vara med.

Fakta.Goda exempelDet finns goda

Fakta. Goda exempel

Det finns goda exempel på stadsbyggande med kvalitet. Emma Jonsteg, vd för Utopia arkitekter, lyfter fram två:

Upplands Väsby kommun har skapat ett poängsystem för att bedöma planerade bostäder – där markpriset sänks för projekt som når höga poäng.

Uppsala kommun bestämde ett fast markpris för bostadskvarter i Södra Rosendal där arkitektoniska värden och andra kvaliteter i bostäderna och området avgjorde vem som skulle få bygga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.