Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sa-sprids-drogen-crystal-meth-i-stockholms-gayvarld/

STHLM

Så sprids drogen crystal meth i Stockholms gayvärld

Den 33-årige mannen fångad på bild av en övervakningskamera på väg till det förråd han hyrde. Han förvarade både narkotika och pengar i förrådet. Hemma hos en 50-årig man som är kopplad till 33-åringen påträffas också stora mängder kristalliserat metamfetamin, crystal meth, och flera olika andra droger i röran.
Den 33-årige mannen fångad på bild av en övervakningskamera på väg till det förråd han hyrde. Han förvarade både narkotika och pengar i förrådet. Hemma hos en 50-årig man som är kopplad till 33-åringen påträffas också stora mängder kristalliserat metamfetamin, crystal meth, och flera olika andra droger i röran. Foto: Polisen

Bruket av drogen crystal-meth ökar stort inom den del av Stockholms gayvärld som ägnar sig åt så kallat kemsex.

I dess spår kan social misär, sexuellt våld och risk för spridning av hiv och könssjukdomar följa.

Nu faller dom i ett principiellt intressant mål där åklagaren menar att straffvärdet för drogen måste höjas. Han har yrkat på sex års fängelse för David, 33.

En sju dagar lång rättegång i Stockholms tingsrätt går mot sitt slut. Det skulle – slarvligt uttryckt – kunna vara business as usual.

Men det händer något oväntat. Kammaråklagare Carl Mellberg reser sig plötsligt upp. Han går tvärs över sal 34 och fram till den tilltalade – David, 33.

Mellberg har precis yrkat på sex års fängelse för de grova narkotikabrott han anser sig ha bevisat att David begått. Nu lägger han handen på Davids axel och säger:

– Vad det än blir, så önskar jag dig lycka till nu. Jag hoppas du får ordning på ditt liv.

Åklagaren hinner sätta sig på sin plats när rättens ordförande Niklas Wågnert och nämnden är tillbaka från en snabbt avklarad överläggning i häktningsfrågan.

Beslutet chefsrådman Wågnert levererar är föga oväntat. David ska vara kvar i häkte tills dom faller.

– Innan förhandlingen avslutas skulle David vilja säga en sak, meddelar hans advokat Frida Wallin, som pläderat för skyddstillsyn för den brottsligheten som David erkänt. Finner rätten honom skyldig till alla anklagelser anser hon att straffvärdet är fyra års fängelse.

David tittar rakt på de utredande poliser som följt rättegången.

– Thomas och Anette. Jag vill bara tacka er för det jobb ni har gjort. Tack för att ni räddade mitt liv.

● ● ●

Första gången jag ser David är på bilder i förundersökningen som tog honom hit – där rätt ska skipas.

Några har han tagit själv, ur selfieperspektiv. Han är smal, på gränsen till mager. På vissa poserar han, mer eller mindre naken. På någon sitter han på en stol iförd röda knästrumpor och röker ur en glaspipa, uppenbart påtänd.

Den 33-årige mannen var i dåligt skick när han greps av tre civilklädda poliser i slutet av juni förra sommaren på Södermalm i Stockholm. När han stoppas konstaterar poliserna att han är blek, torr i munnen och märkbart påverkad.
Den 33-årige mannen var i dåligt skick när han greps av tre civilklädda poliser i slutet av juni förra sommaren på Södermalm i Stockholm. När han stoppas konstaterar poliserna att han är blek, torr i munnen och märkbart påverkad. Foto: Polisen

Andra är från övervakningskameran i entrén till ett förrådshotell. På en bär han Adidasoverall, keps. Han ser jagad ut, sliten.

När jag första gången ser David i verkligheten är det i tingsrätten. Det har gått drygt åtta månader sedan han greps. Han har gått upp i vikt, säkert 30 kilo. Han är nyfriserad, oklanderligt klädd, bär glasögon, ser frisk ut. Han tar emot beskedet om fortsatt häktning utan synbar reaktion.

Strax innan han greps i juni förra året chattade han med en vän.

 – Tro mig, jag vet att mitt hem är skit, att det är ett jävla horhus, att det är misär, skrev han.

Då var han var tjänstledig från jobbet som omtyckt fritidspedagog på en skola i Stockholm. I stället misstänks han ha levt på att sälja kristalliserat metamfetamin till homosexuella män. Han sålde även amfetamin. Kokain. Ecstasy. Heroin. Bedövningsmedlet ketamin, narkosmedlet GHB, narkotikaklassade läkemedlet 3-MMC. Olika bensodiazepiner. Och Viagra. Sömnpiller. De sistnämnda för 30 kronor styck.

Det hände också att han sålde sig själv. Sin kropp. Han var i dåligt skick när han greps av polis.

● ● ●

Under förundersökningen hittar polisen 70 kontaktuppgifter till olika personer i Davids telefon. De misstänker att alla ingått i hans kundkrets. 

Majoriteten tycks handla ur hela sortimentet. Uppåttjack och muskelavslappnade substanser för ohämmad sex, inte sällan med flera män samtidigt, framgår av beställningarna. Neråttjack sen, för att tända av, kunna sova, orka till jobbet måndag morgon.

De betalar mellan 1.800 och 2.500 kronor för ett gram ”Tina”, klassisk benämning på kristallisserat metamfetamin, eller crystal meth.

Bild 1 av 2 I mannens stökiga lägenhet påträffar polisen ett halvt kilo kristallisserat metamfetamin, crystal meth. Det är det största beslaget av drogen i Sverige någonsin.
Foto: Polisen
Bild 2 av 2 Av förundersökningen framgår att mannens kunder betalar mellan 1.800 och 2.500 kronor för ett gram crystal meth. I hans förråd hittas drygt 200.000 i kontanter förvarade i en necessär.
Foto: Polisen

Och David levererar, menar åklagaren. Direkt till kund, via brev. Eller så kommer köparna hem och hämtar. Ibland blir det fel, droger blandas ihop, kunderna klagar. David rättar till.

– Han var ingen viljelös missbrukare, han hade koll, menar kammaråklagare Carl Mellberg.

Enligt polisutredningen tar David emot en miljon på sitt swishkonto under perioden han säljer.

– Vi vet att crystal-meth fått ordentligt fäste i Stockholm sedan ett par år tillbaka. Nu ser vi att användningen eskalerar. Det är en icke-önskvärd utveckling, säger Carl Mellberg.

Liksom polisens utredare vill han understryka att man inte lägger sig i hur eller vem vilka människor har sex.

– Den här specifika företeelsen ger oss ändå skäl att larma om utvecklingen, tillägger Anette Öberg, sektionschef på polisens enhet för grova brott i City.

● ● ●

Davids missbruk eskalerade fort. Kicken när han för drygt två år sedan för första gången andades in röken av ”Tina” var överväldigande. Han fick ”världens eufori”. Han älskade allt och alla. Bästa sexet. Han ville bara ha mer, berättar han för polisen.

Sedan gick fort utför, kanske för att han var extra sårbar. Han använde drogerna i självmedicinerade syfte. För att få bättre självförtroende, till slut för att stå ut. Han flydde lögnerna han levde med; att han inte berättat för sina föräldrar om sin sexuella läggning eller sin hiv-status (positiv). Att han inte berättat om övergreppen han hade utsatts för. 

Efter den första ”resan” på Tina var han inte ”ren” en enda dag. Snart fick han dubbla eller trippla doserna av andra droger för önskad effekt.

– Jag blir pigg av Tina och kokain, kopplar av med GHB (ett muskelavslappnande rusningsmedel,) och stänger av mina känslor med ketamin. Kombinationen gjorde mig till kung, säger han i förhör med polisen.

Kung, alltså. Kungen av kemsex. Och han fanns nästan alltid till hands när någon i kundkretsen vill köpa. De hittade honom på dejtingappar för homosexuella män, på någon av porrvideobutikerna på stan. Han kunde ta med sig det till privat arrangerade gruppsexträffar, till klubbar.

Han misstänks nästan uteslutande ha sålt till vuxna, ofta väletablerade, män.

● ● ●

Den kristalliserade formen av metamfetamin är enligt experterna starkare och mer beroendeframkallande än amfetamin. Den kan rökas, inhaleras eller injiceras. Enligt Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, som vittnat som sakkunnig under rättegången mot David, påverkar den ”individens fokus, koncentrationsförmåga, uthållighet och sexuella lust och libido”. Den som tar den kan delta i sexaktiviteter som ”pågår under flera dagar”.

”Tro mig, jag vet att mitt hem är skit, att det är ett jävla horhus, att det är misär”, skriver mannen när han chattar med en vän strax innan han grips.
”Tro mig, jag vet att mitt hem är skit, att det är ett jävla horhus, att det är misär”, skriver mannen när han chattar med en vän strax innan han grips. Foto: Polisen

Baksidan stavas depressioner, skador på lungor, hallucinationer med paranoida inslag, psykoser och dödliga krampanfall.

Ett par veckor innan David grips hittar han en av sina pojkvänner medvetslös i dennes lägenhet. Han blir livrädd. Ringer ambulans. I lägenheten hittar polisen samma cocktail av narkotiska preparat som David säljer. Pojkvännen klarar sig. David mår allt sämre. Två andra bekanta som ingår i hans nätverk avlider under årets som gick. Båda av drogrelaterade orsaker. 

När han grips av en slump ser poliserna på lång väg att det är illa. I bostaden hittas flera olika narkotiska preparat, huller om buller i hans extremt stökiga lägenhet. Här gör man det största beslaget av crystal meth i Sverige. Ett halvt kilo.

● ● ●

När kammaråklagare Carl Mellberg pläderar säger han att målet är principiellt viktigt.

– Jag anser att tingsrätten ska särskilja kristalliserat metamfetamin från både vanligt amfetamin och metamfetamin i pulverform. Gränsen för grovt brott för amfetamin ligger på 500 gram, den kristalliserade varianten borde ligga på 250 gram.

Han hänvisar till narkotikans höga renhetsgrad, storleken på doserna, preparatets farlighet och den höga beroendepotentialen.

På en hylla i mannens kök hittar polisen flaskor som efter önskemål kunde fyllas med GHB, ett preparat som från början togs fram som ett narkosmedel. Ruset liknar det man får av alkohol. Preparatet är starkt beroende framkallade.
På en hylla i mannens kök hittar polisen flaskor som efter önskemål kunde fyllas med GHB, ett preparat som från början togs fram som ett narkosmedel. Ruset liknar det man får av alkohol. Preparatet är starkt beroende framkallade. Foto: Polisen

Han tar också upp att risken för spridning av användning är att betrakta som stor, närmast epidemisk. Och att den riskerar att spridas i kretsar där man  ”normalt” sett inte missbrukar, men också kan komma att bli vanligare i missbrukskretsar.

– Skadeverkningarna är förödande. Davids kunder är etablerade i samhället, de har fasta jobb, lever etablerade liv, fortsätter Carl Mellberg.

Utredaren Anette Öberg tillägger:

– Förutom drogens farlighet i sig bidrar den till att att riskerna för smittspridning av olika, sexuellt överförbara sjukdomar. Och hiv. Bevisligen leder den också till att män som frekventerar de här miljöerna utsätts för sexuellt våld – våld de sällan anmäler efter som det är så förknippat med skam, skuld och eget bruk av illegala droger.

● ● ●

Av minst 70 kunder som hittas i Davids telefon går polisen vidare med 18 fall. 10 får strafförelägganden och når aldrig domstol. De får dagsböter på upp till 60.000 kronor vilket skvallrar om goda inkomster, bra jobb.

Av förhören framgår att de inte identifierar sig som missbrukare. De upplever sig ha kontroll över sitt bruk. De partyknarkar, för att förhöja upplevelsen av sex. Och gillar det.

Sju åtalas samtidigt som David. Det är samma sak här. Berättelserna handlar om ökat självförtroende, fantastiskt sex. ”Tänk dig bra sex, ta upplevelsen upphöjt i tio. Där har du det”, säger en av dem.

Medan förundersökningen mot David pågår faller domar i fyra andra fall av eget bruk och misstänkt försäljning.

Ett har stark koppling till David. En man i 50-årsåldern döms i december till 3 år och sex månaders fängelse. Enligt förundersökningen är det troligen är via hans kontakter som David fått tag i drogerna.

Hos mannen hittar polisen mängder med portionsförpackade droger som används i samband med så kallade kemsexfester.
Hos mannen hittar polisen mängder med portionsförpackade droger som används i samband med så kallade kemsexfester. Foto: Polisen

Mannen säger att han börjat med narkotika för att självmedicinera mot ångest och började sälja av ekonomiska skäl. Då flera av hans homosexuella vänner blivit rånade och nedslagna när de velat köpa narkotika av andra langare tänker han att det är bättre att han säljer, så att de inte råkar illa ut.

Han beskriver att han hamnat i en rävsax, nämner att han kontaktats av mc-gäng och andra kriminella grupper. Han vill inte säga ett ord mer om det i förhören. Han är rädd. DN erfar att polisen misstänker att det bakom införseln av det kristalliserade metamfetaminet döljer sig framför allt asiatiska nätverk.

● ● ●

– Vi har bara skrapat på ytan i ärendena. Vi har helt enkelt inte resurser att gå till botten med allt, säger kriminalkommissarie Thomas Hessius Ekman, en av utredarna.

Det han hittills sett har väckt misstankar om andra brott. Våldtäkter, sexköp, människohandel, pedofili. Han har hört berättelser om grupptryck som lett till drogmissbruk och övergrepp.

Nu har han kontaktat Venhälsan, Folkhälsomyndigheten, hiv-forskare på KI för att informera, lyfta frågan, skapa debatt.

– Som jag ser det måste vi på stopp på det. Innan det är för sent.

Läs mer: ”Omfattande drogförsäljning kopplat till kemsex”

Fotnot: David är ett fingerat namn.