Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Så tycker partierna i landstinget om sjuksköterskelönerna

1. Hur ska ni lösa sjuksköterskebristen på akutsjukhusen?

2. Hur mycket vill ni satsa på att höja lönerna?

Filippa Reinfeldt (M), sjukvårdslandstingsråd.

1. Vi är övertygade om att arbetsmiljön på sina håll måste förbättras så fler vill jobba kvar. Det kan bland annat handla om mer inflytande, bättre lokaler, mindre stress och bättre löneutveckling.

2. Alliansen höjer lönen för specialistsjuksköterskorna och däribland barnmorskor med 118 miljoner kronor. Det naturliga är att satsa extra på de yrkeskategorier där vi har en brist i dag.

Anna Starbrink (FP), personallandstingsråd.

1. Högre löner genom karriärmöjlighet och god individuell löneutveckling. God arbetsmiljö genom 42 miljarder i sjukhusinvesteringar och 150 miljoner till arbetsmiljöinsatser. Mer tid för vård och mindre administration genom fler medicinska sekreterare, sjuksköterskor ska avlastas omsorgsuppgifter genom fler undersköterskor.

2. På mitt initiativ satsar vi 118 miljoner på högre löner för specialistsjuksköterskor utifrån bristyrken, erfarenhet och ansvar. Jag vill gå vidare och minst fördubbla den satsningen, så att fler, och fler grupper av, specialistsjuksköterskor omfattas. Arbetsgivarna måste långsiktigt bli bättre på detta också utan politiska specialdestinerade medel.

Ella Bohlin (KD), toppkandidat i landstinget.

1. Vi vill erbjuda sjuksköterskor specialistutbildning med studielön, framför allt för specialister inom akuter, förlossning och barnsjukvård. Vi vill också erbjuda 250 utbildningsplatser under 2015.

2. Landstinget har individuell lönesättning, men förutom lönesatsningen som är genomförde tycker vi som arbetsgivare att en bra ingångslön mycket väl kan hamna på 26 000 kronor och uppåt. Ovärderligt arbete ska belönas.

Gustav Hemming (C), landstingsråd.

1. Vi vill kraftsamla på ledarskap och karriärmöjligheter så att vårdarbetsplatserna är attraktiva och utvecklande. Vi har mycket att lära av privata vårdgivare som ofta är ett föredöme med lägre sjukfrånvaro och nöjdare personal.

2. Lönebildningen behöver förbättras markant och individualiseras för att sjuksköterskeyrket ska vara attraktivt och konkurrenskraftigt. Vi har gjort en riktad satsning på 118 miljoner men det kommer att krävas mer.

Helene Öberg (MP), oppositionslandstingsråd.

1. Landstinget måste slopa besparingskraven på två procent som akutsjukhusen ska klara varje år. Sjukhusen måste bli mer attraktiva arbetsplatser. Politiker kan inte skära ned samtidigt som sjuksköterskor på golvet blir ansvariga för misstag på grund av för hög arbetsbelastning.

2. Det finns ett politiskt ansvar för löneutrymmet. Vi vill ge ekonomiskt utrymme för god löneutveckling i vården genom vårt nej till besparingskraven.

Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionslandstingsråd.

1. Om S vinner valet satsar vi 400 miljoner kronor på vårdpersonalen, en stor del på att anställa fler sjuksköterskor. Vi måste också behålla personal och vill göra yrket mer attraktivt genom bättre arbetsmiljö, rimligare arbetstider och fler kollegor. Samt fler utbildningsplatser, inte minst specialistutbildning, där bristen är störst.

2. Vi inför en riktig löneutveckling i yrket. Idag går upparbetad kompetens förlorad eftersom sjuksköterskornas enda sätt att höja sin lön är att regelmässigt byta arbetsplats. Så ska det inte vara. Landstinget måste präglas av ett koncerntänk, där långsiktiga, strategiska lönesatsningar går före dagens kortsiktiga ad hoc-lösningar.

Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd.

1. Höja lönerna. Fler utbildningsplatser för sjuksköterskor, barnmorskor och specialistsjuksköterskor. Fler anställda så att sjuksköterskorna arbetar kvar i akutvården och inte flyr till annan vård eller Norge. Erbjuda alla heltid och kompetensutveckling.

2. Vi avsätter 255 miljoner kronor för en lönestrategi utöver avtal som möjliggör höjning av ingångslönen till 25 000 kronor och anpassar övriga sjuksköterskelöner till denna ingångslön.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.