Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Såg förövaren på tunnelbanan efter sonens död

Arkivbild.
Arkivbild. Other: Lisa Mattisson

 

När pappan såg den man som dödat hans son på en tunnelbanevagn trodde han att mannen var på rymmen. Det visade sig att anstalten Borås inte hade informerat familjen om att den dömde släppts fri. Nu riktar justitieombudsmannen (JO) kritik mot anstalten, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Det var i juni 2014 som sonen hamnade i bråk med den 23-åriga mannen på en nattklubb på Kungsholmen i Stockholm. Under tumultet stack 23-åringen en butterflykniv i magen på sonen som senare avled till följd av skadorna. 

Den mordåtalade mannen dömdes i tingsrätten till sex år och fyra månaders fängelse för dråp. Hovrätten bedömde gärningen som grovt vållande till annans död, och sänkte straffet till två års fängelse. 

Pappan anmälde i april 2015 till Kriminalvården att han ville ha information om när 23-åringen skulle släppas fri, vilket anhöriga har rätt till enligt lag. Då var förövaren placerad på anstalten i Täby. 

I januari året därpå förflyttades 23-åringen till Borås anstalt och den 14 mars 2017 blev han villkorligt frigiven.  

När pappan fick syn på gärningsmannen på tunnelbanan i januari i fjol gjorde han en polisanmälan eftersom han trodde att mannen hade rymt. Pappan kontaktade även Boråsanstalten utan att få något besked. Först efter flera samtal uppgav Kriminalvården att mannen var frisläppt, skriver nyhetsbyrån Siren.

Nu riktar justitieombudsmannen (JO) kritik mot Boråsanstalten. Enligt JO har anstalten brustit i sin skyldighet att underrätta anhöriga när den dömda mannen försattes på fri fot. 

JO skriver också atẗ̈̈ anstalten ska se till att tydliggöra informationsplikten gällande detta för personalen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.