Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/saga-berlin-overklagar-till-hogsta-domstolen/

STHLM

Saga Berlin överklagar till Högsta domstolen

Sommaren 2016 målades en bassäng i Hägersten målades med röd färg. Bilden kommer från polisens förundersökning. Foto: Polisen

Konstnären Saga Berlin fälldes i både tingsrätten och hovrätten för grov skadegörelse efter att deltagit i att graffitimåla en utomhusbassäng i Hägersten. Nu överklagar hon till Högsta domstolen.

Tidigt en morgon i september 2016 greps konstnären Saga Berlin och flera andra personer i Hägersten. Polisen hade då fått ett larm från allmänheten om att en utomhusbassäng i området målats med graffiti och Saga Berlin erkände då att hon hade organiserat det hela.

I samband med rättegången under hösten 2018 berättade Saga Berlin att det hela hade handlat om ett konstprojekt och att hon hade haft för avsikt att först måla bassängen för att sedan snabbt ta bort allting igen

– Jag pratade med olika saneringsföretag. Jag tänkte att det var en perfekt yta att sanera, sade hon under domstolsförhandlingarna. 

Tingsrätten fällde dock Saga Berlin för grov skadegörelse och dömde henne till att betala drygt 280.000 kronor i skadestånd. Ärendet överklagades till hovrätten, men även där blev domen att konstnären var skyldig till grov skadegörelse

Nu kommer beskedet att Saga Berlin tar ärendet till nästa instans: Högsta domstolen. Det rapporterar tidningen Mitt i, som också lägger till att det ännu är oklart om hon får prövningstillstånd för att ärendet ska få tas upp i HD.

Enligt det överklagande som lämnats in till Högsta domstolen står konstnären fast vid att hon bör frikännas helt från brott.

Nyhetsbyrån Siren uppger att Saga Berlins försvarare i överklagandet hävdar att hovrätten begick ett grovt rättegångsfel när målet prövades utan huvudförhandling, trots att försvaret önskat detta. Advokaten framhåller även att det saknas rättslig vägledning för när skadegörelse ska klassas som grov enbart med utgångspunkt i den ekonomiska skadan.