Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Saga Berlin: Tycker inte jag har begått ett brott

Hägerstensbadet i Stockholm.
Hägerstensbadet i Stockholm. Foto: Niceguzz

Rättegången mot konstnären Saga Berlin angående grov skadegörelse avslutades under måndagen. Tillsammans med tre medåtalade förnekar hon att hon deltagit i själva graffitimåleriet – men erkänner att hon har organiserat konstprojektet. 

Planen var sedan att sanera platsen. 

– Det är därför jag inte tycker att jag har begått ett brott, säger Saga Berlin i rätten. 

För drygt två år sedan samlades ett antal personer för att genomföra ett konstprojekt. Platsen var Hägerstensbadet och syftet var att måla den vita bassängbottnen med graffiti för att sedan sanera hela platsen och därmed återställa den till sitt utgångsläge – så berättar konstnären Saga Berlin om händelsen under måndagens rättegång i Södertörns tingsrätt. 

– Jag pratade med olika saneringsföretag. Jag tänkte att det var en perfekt yta att sanera, säger hon under domstolsförhandlingarna. 

När polisen efter larm från allmänheten kom till Hägerstensbadet tidigt på morgonen den aktuella dagen i september 2016 greps Saga Berlin och flera andra personer på platsen. Poolbotten var då fullsprejad med röd färg och konstnären erkände snabbt att hon hade organiserat allt och köpt all färgen, vilket DN har rapporterat om tidigare.

Kommunen vägrade sedan att låta Saga Berlin stå för saneringen, och gav sedan uppdraget till en firma som anlitades genom ett upphandlingsförfarande. Notan landade på drygt 300.000 kronor.

Saga Berlin åtalades sedan för grov skadegörelse i första hand och anstiftan till medhjälp i andra hand. Tre andra personer åtalades för medhjälp till grov skadegörelse. Samtliga har förnekat brott och i stället hävdat att det rör sig om inblandning i skapandet av ett konstverk. 

Under rättegången berättar hon att hon varit inspirerad av mandalakonst, där man skapar bilder och mönster för att sedan snabbt förstöra dem igen. Hon berättar också att hon av en slump råkade se poolen i Hägersten. 

– Det kändes bara som en bra plats att visa det här på, på grund av materialet och platsen. Inramningen. Det skulle också bli en tydlig referens till mandalan, säger hon i rätten.

Avsikten skulle sedan vara att ta bort all färg och återställa bassängen till dess ursprungliga tillstånd – precis som när det gäller mandala.

– Det skulle skapas och tas bort, säger Saga Berlin vidare.

Hon hävdar också att hon hade tagit kontakt med flera saneringsfirmor för offerter, och därefter bokat en firma till klockan 11 på tisdagen drygt ett dygn efter händelsen. 

– Det han sa till mig var att jag sanerar betong varje dag så du behöver inte vara orolig, säger Saga Berlin om kontakten med personen som skulle ta bort graffitin. 

Men polisen ingrep innan konstverket kunde slutföras, menar hon vidare. På en fråga från sin advokat Matilda Bergström under rättegången riktad till Saga Berlin om hur hon skulle ha ställt sig till att genomföra det hela om hon inte visste att all färgen skulle tas bort kort därefter säger hon:

– Nej, verkligen inte. Det är därför jag inte tycker att jag har begått ett brott. 

Detta spår fyllde advokaten Matilda Bergström senare i under sin plädering vid avslutningen av rättegången:

– Det är fråga om ett noga planerat konstprojekt.

Åklagaren Daniel Jonsson har tidigare hävdat att Saga Berlin roll varit särskilt framträdande och att det därför inte spelar någon roll att polisen inte har lyckats identifiera personerna – som var maskerade – på filmerna från tillfället. 

– Jag anser henne i första hand som en medgärningsman för hon har så stor roll och gör så många aktiva åtgärder. Hon planerar, hon ger uppdrag, förser dem med sprejfärg och dokumenterar, sade han då.

Förutom Saga Berlin satt tre andra personer åtalade för medhjälp till grov skadegörelse i rättssalen under måndagen. De tre nekade till att själva ha varit med att ha målat graffiti i utomhusbassängen och hävdade att de enbart deltagit i projektet genom att ha filmat och fotograferat konstprojektet. 

Samtliga hävdar att de inte vet identiteten på de personer som syns spreja graffiti på bassängen i det videomaterial som rätten hänvisar till. 

– Som jag minns det är de maskerade. För mig är det inget konstigt att man iscensätter ett scenario, sade en av de åtalade under måndagens förhandlingar.

Dom kommer att meddelas tisdagen den 23 oktober klockan 11. 

Fredrik Strage: Konstnären Saga Berlin åtalas men borde givetvis hyllas 

Läs mer: Känd konstnär klottrade ner Hägerstensbadet som konstprojekt 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.