Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Säkerheten förbättras efter badolycka

Det palmförsedda Tantobadet på Södermalm i Stockholm hann inte ens invigas officiellt innan det inträffade en dödsolycka på platsen. Redan i dag kommer stadsdelen att försöka förbättra säkerheten. Och nästa år kommer sannolikt hopptornet att byggas om.

Halkskydd på samtliga hoppavsatser och förlängda skyddsräcken. Skyltar som uppger att badgästerna endast få hoppa en i taget. Och – en ny stege på bryggan, så att de badande kan sig upp från fler än ett håll.

Så ser Stockholm stads omedelbara åtgärdsplan ut efter dödsolyckan i söndags då en ung man drunknade efter att ha hoppat från hopptornet. Sannolikt fick mannen en smäll i ryggen efter att en person hoppade, eventuellt halkade ner från tornet, precis efter att den nu förolyckade hoppade.

– Det är oerhört tragiskt och vi beklagar verkligen, säger Olof Öhman, förvaltningschef på stadens idrottsförvaltning som stått för uppförandet av badet.

Badet har blivit oerhört populärt och trängseln är stundtals stor. Eftersom det inte är något betalbad finns det ingen livräddningsutbildad personal på plats, bad sker på egen risk. Livräddningsutrusning, i form av livbojar, finns så väl vid bryggor och på land.

– Självklart ska vi göra allt som står i vår makt för at undvika att det sker igen. Redan i dag kommer halkskydden, skyddsräckena, skyltar och en ny stege på plats, säger Kenneth Kempendahl, parkingenjör på Södermalms stadsdel.

Men till nästa år kan det bli tal om att bygga om det hopptorn som inte ens är officiellt invigt.

– Det är möjligt att tornets nuvarande utförande gör att de som hoppar från de tre olika avsatserna inte hoppar tillräckligt mycket åt olika håll. Vi ska titta på den frågan till nästa år, säger Kenneth Kempendahl.

Badet invigs på onsdag, med start klockan 13.00. Första programpunkten är badvett och då kommer instruktörer från idrottsförvaltningen finnas på plats. Efter var det tänkt att stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö, C, skulle invigningstala. På måndagseftermiddagen meddelar han dock via mejl att han har beslutat att han inte kommer att medverka, av respekt för den person som förolyckades.

– Att badet redan blivit en sådan succé känns förstås väldigt bra, även om den känslan nu förmörkas av det som hänt, säger Kenneth Kempendahl.

Varken han eller Olof Öhman säger sig ha hört att de stora, badade massorna skulle ha medfört några ordningsproblem. Städare finns på plats mellan klockan 13 och 21 varje dag och alla papperskorgar töms två gånger om dagen.

Tantobadet – som officiellt invigs

Tantobadet – som officiellt invigs nu på onsdag klockan 13 har kostat 2,5 miljoner kronor att bygga.

Palmerna på stranden är äkta, men inte levande. De är dessutom impregnerade så att de ska kunna stå ute även i ruskväder.

Varje dag besöks badet av tusentals människor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.