Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 07:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sakerhetssamordnaren-det-har-ar-barnens-och-familjernas-omrade-inte-de-kriminellas/

STHLM

Säkerhetssamordnaren: Det här är barnens och familjernas område – inte de kriminellas

Estelle Eriksson och Siddhart Dadhich funderar på att flytta från Visättra efter att två barns skottskadades i lördags i samband med ett bråk mellan flera personer med gängkopplingar.
Estelle Eriksson och Siddhart Dadhich funderar på att flytta från Visättra efter att två barns skottskadades i lördags i samband med ett bråk mellan flera personer med gängkopplingar. Foto: Amir Nabizadeh

Estelle Eriksson och Siddhart Dadhich är rädda för att låta sin ettåriga son växa upp i Visättra efter att två barn skadats i en skottlossning i helgen.

Säkerhetssamordnare Katarina Clockerud förklarar att man nu kraftsamlar för att de boende ska känna sig trygga.

– Det här är barnens och familjernas område, inte de kriminellas, säger hon.

Lekplatserna och bostadsområdena i Visättra i Huddinge står nästan tomma under måndagen efter att två små barn träffades och skadades i en skottlossning i helgen. Estelle Eriksson och Siddhart Dadhich passerar området med sin ettåriga son i barnvagnen.

De var inte på plats när skotten avlossades, men bor precis i närheten.

– Det känns så obehagligt att det lika gärna kunde ha varit vår son som skadades. Man tänker direkt på hur vi ska våga låta honom växa upp här och funderar därför på att flytta härifrån, säger Siddhart Dadhich.

– Hur ska vi någonsin kunna känna oss trygga igen? tillägger Estelle Eriksson.

Lekplatserna och bostadsområdena i Visättra står nästan tomma under måndagen efter två små barn träffades av pistolskott och skadades i helgen.
Lekplatserna och bostadsområdena i Visättra står nästan tomma under måndagen efter två små barn träffades av pistolskott och skadades i helgen. Foto: Amir Nabizadeh

Ytterligare en kvinna passerar platsen med sin son. Hon bor i ett av husen i området där det hände, men vill vara anonym. Hennes dotter befann sig precis intill händelsen med sin pappa och såg hur de jämgamla barnen skadades.

– Jag vet inte vad jag ska göra för hon vågar inte gå ut längre och gråter där hemma hela tiden, säger hon.

Catarina Klockerud är säkerhetssamordnare hos Huddinge Kommun. Hon förklarar att hon aldrig tidigare varit med om att barn skottskadats och arbetet har varit intensivt sedan lördagskvällen.

Catarina Klockerud är säkerhetssamordnare hos Huddinge Kommun. Hon har aldrig tidigare varit med om att barn drabbas av gängrelaterade händelser.
Catarina Klockerud är säkerhetssamordnare hos Huddinge Kommun. Hon har aldrig tidigare varit med om att barn drabbas av gängrelaterade händelser. Foto: Amir Nabizadeh

I helgen har man haft en knytpunkt där delar av kommunens samlade expertis varit på plats.

– Vi alla har arbetat tillsammans, allt ifrån fältassistenter, fritidsledare och polisen har samlade. Vi har framför allt pratat om vilka behov de boende har nu och vad vi kan göra för dem utifrån våra knappa resurser nu under sommaren. Men särskilt viktigt var det att lyssna på de boende om vad de har upplevt då de var väldigt omskakade.

Hon förklarar vidare att många av de boende är rädda och oroliga för hur de ska kunna släppa ut sina barn.

– I går blev det väldigt tydligt då det inte fanns några barn ute på plats. Det är så viktigt att de boende nu får återta sitt område. Ingen ska behöva bli skottskadad eller drabbad av våld, men barnen har absolut inget med saken att göra. Tyvärr har vi sett en sådan trend, att fler oskyldiga människor hamnar i skottlinjen.

”Nu måste barnfamiljerna få återta området”, säger Catarina Klockerud.
”Nu måste barnfamiljerna få återta området”, säger Catarina Klockerud. Foto: Amir Nabizadeh

För att stötta de boende samverkar kommunen med polisen och har bland annat delat ut flera telefonnummer som de boende kan kontakta när som helst på dygnet.

– Vi är även ute på skolornas fritidsverksamheter och pratar.

David Tegnér är lokalområdespolis i Huddinge kommun. Han var en av de poliser som medverkade i ingripandet under lördagen.

– När vi hörde det på polisradion att två barn hade skadats så gick det som en kall kår genom kroppen. Man tror inte att det är sant utan att det handlar om en felrapportering.

David Tegnér, lokalområdespolis i Huddinge kommun, var en av de som ingrep under lördagen.
David Tegnér, lokalområdespolis i Huddinge kommun, var en av de som ingrep under lördagen. Foto: Amir Nabizadeh

Han är liksom flera poliser ute på plats i området under måndagen för att verka trygghetsskapande.

– Det är många frågor vi möter från det boende, bland annat om de ska våga handla eller åka till badplatser med sina barn. Därför är det viktigt att vi vistas här för att kunna lugna alla. Men man blir själv som polis omskakad.

Det är svårt att motverka denna typ av händelser, bland annat på grund av för få resurser inom polisen, menar han.

– Vi är alltid på plats när det väl är för sent och människor redan hunnit skadas. Att satsa mer på det preventiva arbetet är därför av största vikt. Ofta är det samma ungdomar som hamnar i den här typen av kriminalitet, det är de som har det svårt hemma, säger David Tegnér.

Läs mer:

Åklagaren om skottskadade barnen: Bedrövligt att det här händer igen

Lasse Wierup: Oron har ökat senaste året genom rån, stölder och andra brott

Två barn skottskadade när de lekte i Flemingsberg

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt