Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 20:28 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sall-synar-healad-men-inte-helad-pa-harmoniexpo/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Säll synar: Healad men inte helad på Harmoniexpo

Det är en av landets största mässor för alternativmedicin, medium och tarotkort. En schamansk healer med trumma tar femhundra kronor för femton minuters behandling och en kristall som uppges ha läkande egenskaper kan kosta 1.000 kronor. DN STHLM:s Anton Säll är på plats med en fråga: Kan en alternativmedicinmässa bota hans förkylning? 

Vad? Harmoniexpo, en av landets största mässor för det man själva kallar för alternativmedicin.

Var? I Solna på Solnahallen.

När? Söndagen den 8 april

Varför? De hävdar att man kan bli frisk och få kontakt med änglar. 

Jag har inte kunnat andas genom den högra näsborren på en vecka nu. Min sambo blir irriterad eftersom nästäppan gör att jag snarkar henne i ansiktet hela nätterna. 

Det får vara nog nu.

Jag är på alternativmedicinmässan Harmoniexpo i Solna, och jag har egentligen bara ett uppdrag förutom det journalistiska. 

Jag vill få min förkylning botad.

Zarathustra, till höger i bild, är en schaman, enligt egen utsago.
Zarathustra, till höger i bild, är en schaman, enligt egen utsago. Foto: Hampus Andersson

Varje år anordnas en av landets största mässor för alternativmedicin på Solnahallen. Här kan besökare betala 200 spänn för att få akupunktur på en brits under ett folietäcke, lägga 500 kronor på att bli healad av Zarathustra, en schaman i Tom Waits-skägg, eller betala 200 riksdaler för att få sin aura fotograferad och analyserad av Hasse Healer. 

Jag är nyfiken på det sistnämnda. Det är dags att fotografera min aura.

Foto: Hampus Andersson

Det finns en anledning till att behandlingsmetoderna är hänvisade hit och inte finns på sjukhus. Stödet för att behandlingarna hjälper är i det närmaste obefintligt. 

För att tala klarspråk: Det finns inga vetenskapliga bevis på att någonting funkar. Amerikanska myndigheter har fastslagit att homeopati - mycket populärt på mässan -  inte har några effekter utöver placebo. Samma sak gäller Reiki-healingen, inga seriösa vetenskapliga studier har kunnat bevisa någon effekt. 

Men jag tänker inte låta vetenskapen hindra mig på min jakt efter en fungerande näsa och ett större lugn. Jag går till Hasse ”Healer” Fridlund, självutnämnd clairvoyant, för att fotografera min aura och se vad jag har för förutsättningar i livet. 

200 spänn kostar fotot. Jag betalar och lägger handen på en maskin med järnsensorer som enligt personalen ska läsa av min aura. Auran är röd-orange. Jag har ingen aning om vad det betyder. 

Läs mer: Hårt bakslag för homeopatiska preparat 

Hasse Healer ger mig sin förklaring: 

– Du har haft det slitigt, säger Hasse. 

Och det har jag ju. Förkylningen har varit jobbig. 

Hasse fortsätter.

– Är du religiös?

– Nix, säger jag.

– Någon försöker nå dig.

– Vem då?

– Det vet man aldrig, säger Hasse. 

– Jaha. Vad synd, säger jag.

Inte heller existensen av auror har lyckats beläggas i vetenskapen ännu. Tyvärr fungerar nog inte min fotografering som vidare bra bevis heller.

Hasse Fridlund läser Anton Sälls aura. Den är svårläst, menar han. Men DN-reporterns liv är på väg åt rätt håll, enligt Hasse. ”Du har sagt nej och stopp.”
Hasse Fridlund läser Anton Sälls aura. Den är svårläst, menar han. Men DN-reporterns liv är på väg åt rätt håll, enligt Hasse. ”Du har sagt nej och stopp.” Foto: Hampus Andersson

Jag tackar för samtalet och går vidare. Det är dags att ta tag i problemen med förkylningen på allvar nu. Det är dags att bli healad.

Läs mer: Därför tror vi på myter om hjärnan

Solnahallens C-sektion används i vanliga fall för friidrott och styrketräning. Den här helgen är hallen fylld av britsar, smycken och rökelser. Lukten av gymnastikhall och dofterna från rökelser gifter sig ungefär lika väl som en väldigt stark parfymdoft gör med doften på en väldigt svettig man.

Jag stannar vid en monter där Amie Norrman Söderman och Anette Björsund praktiserar något som man kallar Angelic Reiki Healing. 

Kort sammanfattat går det ut på att man genom handpåläggning ska heala den vårdsökande. Stress, är enligt upphovsmännen, ”något av det skadligaste som finns”. Kanske kan det bota min förkylning, tänker jag. Jag betalar 200 kronor för femton minuter.

Det speciella med Reiki är att man inte alltid ens har händerna på kroppen. Ibland svävar de bara ovanför kroppen. Angelic Reiki Healing är en påbyggnadsvariant där man enligt Amie och Anette tar hjälp av änglarna för att kanalisera en universell energi.

Amie Norrman-Söderman ägnar sig åt Angelic Reiki Healing. Genom att kontakta änglar får hon kontakt med den universella energin, säger hon. "Du har en resa framför mig", säger hon till DN:s Anton Säll.
Amie Norrman-Söderman ägnar sig åt Angelic Reiki Healing. Genom att kontakta änglar får hon kontakt med den universella energin, säger hon. "Du har en resa framför mig", säger hon till DN:s Anton Säll. Foto: Hampus Andersson

Jag vet inte vad det betyder, men lite energi vore trevligt. Jag lägger mig ner på en brits.

Läs mer: Det här vet vi om D-vitamin

Amie Norrman Söderman lägger sina händer på mitt bröst och ber mig andas lugnt. Sedan flyttar hon på sig och håller händerna ovanför min panna.

Det är inte helt lätt att slappna av inne i gymnastikhallen eftersom en trumshaman kör ett set på stora scenen femton meter bort, men jag gör mitt bästa. Efter femton minuter knackar Amie mig på axeln. 

Ryggen är spänd men energin är bra, enligt Amie. Du ska ut på en resa, säger hon.

I friidrottsdelen av Solnahallen ligger Anton Säll och blir healad av Anette Norrman.
I friidrottsdelen av Solnahallen ligger Anton Säll och blir healad av Anette Norrman. Foto: Hampus Andersson

Men inte ett ord om min förkylning. 

Det stämmer. Jag ska åka hem. När jag kommer hem loggar jag in på Facebook. Där har Hasse Healing inte kunnat släppa mitt besök. 

”Jag fick en aurafototolkning på helgens mässa i Solna som skiljde sig från de andra. Bilden var lite suddig och personen svårläst. Jag tog för givet att det var en utställare men när jag tittade till mot namnlappen såg jag att det stod PRESS. Aha! En kritisk granskare som egentligen inte ville bli läst, utan få något att skriva om…”

Hasse har bara delvis rätt. Jag ville också bli av med min förkylning. Bättre lycka nästa år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.