Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Säll synar: Julhetsen i Stockholm har gått för långt

Julen är här. Den lamslår Stockholm, trakasserar butiksanställda och kräver kommunala investeringar för att fungera. DN Stockholms Anton Säll bestämde sig för att syna julhetsen i centrala Stockholm. Scenerna han bevittnade var skakande.

En grupp turister följer efter en guide som ska visa upp en av stadens vackraste vyer.

Det är 24 dagar till dopparedagen och på Raoul Wallenbergs torg ska ingen få missa att julen snart är här.

Läs mer: Säll synar: Hur många gånger kan man inviga Brunkebergstorg på ett år? 

I vanliga fall är synen spektakulär. Skeppsholmen på ena sidan viken. Majestätiska Dramaten och Strandvägen på den andra. I horisonten Djurgården och tornen på Gröna Lund som sträcker sig mot himlen.

Men när turisterna blickar ut mot vattnet så är inte vattnet och husen det första de ser. I stället stirrar de rakt in i ögonen på sju enorma älgar i metall som placerats mitt i parken.

Pyntat och klart.
Pyntat och klart. Foto: Jonas Lindkvist

Älgarna ser jagade ut och har blickarna riktade mot Sergels torg. 

Det är märkligt att älgar skulle röra sig i flock på det här sättet, tänker jag. Särskilt i innerstan. 

Möjligen är älgarna heroinmissbrukare.

Guiden inser själv att älgarna inte är särskilt imponerande i dagsljus. Turisterna ser besvikna ut, men guiden ger inte upp.

– These two moose looks wonderful on the evening, säger han. 

Gensvaret är svagt.

Julen är igång i centrala Stockholm, det har staden och butikerna bestämt. Nu är det bara för turisterna, invånarna och stackarna som tvingas arbeta mitt i det här att acceptera det.

Inne på en klädbutik i centrala Stockholm. Kvinnan i kassan står och tar betalt av stressade kunder.

Musiken i högtalarsystemet som ska ge kunderna den genuina, gemytliga och frejdiga jul- och köpglädjen tystnar och en ny låt går igång samtidigt som jag kommer längst fram i kön.

Läs mer: Säll synar: Hur ska man sitta i Citybanan?

Mitt i köpet tappar expediten fokus. Hon stirrar blankt framför sig i ett par sekunder innan hon kommer tillbaka till verkligheten. 

Låten som precis gick igång i högtalarsystemet har triggat något hos henne. Hon ursäktar sig.

– Förlåt. Den här fruktansvärda jullåten gick igång igen. När låten kommer kan jag inte koncentrera mig. Det blir så här varje år vid jul. Låten är alltid med. Det är så fruktansvärt jobbigt.

”White christmas”, ”Bjällerklang” och ”Last christmas” på repeat – i evighet.
”White christmas”, ”Bjällerklang” och ”Last christmas” på repeat – i evighet. Foto: Jonas Lindkvist

Julen i allmänhet – och ”All I want for christmas" med Mariah Carey i synnerhet – har skördat ännu ett offer. En kvinna som bara försöker göra sitt jobb trakasseras av julen på sin arbetsplats. 

Är det rimligt? Ska det vara så?

Julen i Stockholm har gått för långt. Inte ett torg i innerstan är utan julpynt. Inte en butik är utan gran. Alla tvingas in i den kollektiva julpsykosen. Stannar man utanför riskerar man att betala ett högt pris.

Man riskerar att utmålas som Grinchen – en julhatare.

Rädslan för att utmålas som julhatare i det offentliga rummet får ibland bisarra konsekvenser. Åhléns har en julskyltning i sitt fönster som går ut på att en tomte sjunger tre av de mest spelade jullåtarna: ”White christmas”, ”Bjällerklang” och ”Last christmas”. Rakt ut på Drottninggatan. Om och om igen.

Det här tycker folk är helt normalt. Ingen har några problem med den uppenbara ljudtortyren av stadens medborgare.

På Sergels torg står älgskulpturer och granar i en inhägnad mitt på torget. Ingen ifrågasätter det orimliga i en älgflock mitt i centrala Stockholm.

Enligt trafikförvaltningen lägger Stockholms stad 3,5 miljoner kronor per år på juldekorationer.

På Norrlandsgatan verkar julbomber ha förberetts ovanför vägen. Små hjärtformade burar med vad som ser ut att vara julgranskulor inuti hänger ovanför vägen – redo att släppa sina julbomber över nästa julkritiker som passerar.

Bombanfall i julens tecken.
Bombanfall i julens tecken. Foto: Jonas Lindkvist

Det går inte att fly.

Mariah Careys ”All I want for christmas” ekar ut från tiotals och åter tiotals butiker runtom i centrala Stockholm. Sakta men säkert bryter musiken ner de stackars butiksanställda som tvingas höra sångerna dag efter dag och år efter år.

Läs mer: Säll synar: Varför är folk så himla nöjda i Vallentuna?

I innerstaden regerar tomten, renarna och granarna. Julkritiker göra sig icke besvär.

”All I want for christmas” är lite lugn och ro, men inte heller i år verkar jag få det i julklapp.

Säll synar

Var? Drottninggatan och centrala Stockholm.

När? Den första december

Varför? Julen är här. Gilla det eller gå under.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.