Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 21:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/samkonade-trafikljus-i-stockholm-blir-permanenta/

STHLM

Samkönade trafikljus i Stockholm blir permanenta

De samkönade trafikljusen blir permanenta på sex platser i Stockholm.
De samkönade trafikljusen blir permanenta på sex platser i Stockholm. Foto: Erik Simander/TT

De senaste tre åren har samkönade trafikljus satts upp tillfälligt i Stockholm i samband med Pridefestivalen. Nu uppger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) för Stockholm Direkt att ljusen blir permanenta på sex platser. 

2019 tågade mer än 50.000 personer i Prideparaden i Stockholm. Men i år genomförs paraden i digital version på grund av pandemin. Då har Stockholms stad beslutat att de samkönade trafikljus som tidigare tillfälligt har satts upp vid bland annat Östermalms IP ska bli permanenta på flera platser runt om i Stockholm.

– Att kunna ha samkönade trafikljus är ytterligare ett sätt att visa upp att det stereotypt manliga i trafikmiljön inte har samma roll längre och i det här fallet framför allt lyfta HBTQ-rörelsen och dess betydelse för stan, säger Daniel Helldén till Stockholm Direkt.

Bild 1 av 2 De senaste tre åren har samkönade trafikljus satts upp i området kring Pridefestivalens Pridepark vid Östermalms IP i Stockholm.
Foto: Erik Simander/TT
Bild 2 av 2 Ljusen signalerar både rött och grönt i samkönad version.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

I samband med att trafikljusen sattes upp för första gången 2017 uppgav trafikkontoret att omskyltningen kostade drygt 30.000 kronor. Daniel Helldén säger nu till Stockholm Direkt att kostnaden för att göra ljusen permanenta inte blir så stor eftersom de linser som skapar själva ljuseffekten redan är inköpta.

Han hoppas nu att ännu fler samkönade trafikljus kan sättas upp, samtidigt är han medveten om att somliga säkert kommer att ha ”synpunkter” på omskyltningen. 

– När vi successivt framöver köper in trafikljus hoppas jag att vi kan ha en mer brokig flora av varianter. Precis som Herr och Fru Gårman har blivit en del av det ordinarie urvalet, säger han till tidningen.

Inspirationen till ljusen kommer från bland annat London och Wien. I Österrikes huvudstad skyltades delar av trafikljusfloran om 2015 inför Eurovision song contest

Ämnen i artikeln

Östermalm
HBTQ
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt