Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 06:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/samtliga-anhallna-slapps-efter-skjutning-i-flemingsberg/

STHLM

Samtliga anhållna släpps efter skjutning i Flemingsberg

Vid den här bron i Visättra i Flemingsberg blev två barn skottskadade på lördagskvällen, efter en skjutning i närheten. 
Alla av de nio personer som anhölls efter skjutningen släpptes på fri fot på tisdagen, meddelar Åklagarmyndigheten.
Vid den här bron i Visättra i Flemingsberg blev två barn skottskadade på lördagskvällen, efter en skjutning i närheten. Alla av de nio personer som anhölls efter skjutningen släpptes på fri fot på tisdagen, meddelar Åklagarmyndigheten. Foto: Elin Åberg

Alla de nio personer som greps efter skjutningen i Flemingsberg på lördagen släpps på fri fot, enligt åklagaren Stefan Creutz.

– Jag är fast besluten och tämligen övertygad om att kunna lösa detta i slutänden, säger han.

Två barn skadades i en skjutning i Visättra i Flemingsberg på lördagskvällen. Nio män i åldrarna 17 till 29 år anhölls, skäligen misstänkta för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott. Flera av dessa har kopplingar till ett kriminellt nätverk, enligt polisen.

Nu meddelar Åklagarmyndigheten att samtliga nio släpps.

– De misstänkta har varit anhållna på den lägre misstankegraden. När nu utredningen har fortskridit lite grand gör jag bedömningen att en domstol inte skulle häkta dem och då är det min plikt att släppa dem fria, säger Stefan Creutz, vice chefsåklagare vid Södertörns åklagarkammare, till DN.

De nio personerna är fortsatt misstänkta i ärendet, och utredningen fortsätter nu för att reda ut vem som bär skulden för skjutningen, berättar Stefan Creutz och beskriver brottet som ”synnerligen allvarligt”.

Stefan Creutz berättar att det inte är något underligt att man under helgen bedömde att man hade skäl att anhålla nio personer och senare på tisdagen valde att släppa samtliga av dessa.

– Generellt sätt kan man säga att i ett initialt skede har man ju ett mer begränsat utredningsunderlag. Ofta är det bättre att agera snabbt än att vänta. Ibland kan det vara bättre att säkra det man kan säkra i bevisväg. Men sen kan det visa sig att det inte räcker för häktning, men det behöver inte att det var fel att gripa och anhålla. Men nu talar vi generellt, säger han.

Finns det fler gripanden att vänta i ärendet?

– Låt oss säga så här: Jag är fast besluten och tämligen övertygad om att kunna lösa detta i slutänden.

Har ni nått klarhet i vem måltavlan var för skjutningen?

– Jag kan säga med säkerhet att det inte var barnen, säger Stefan Creutz.

Det var på lördagskvällen strax efter klockan 20 som ett bråk uppstod i en grupp vid en bro i Visättra. Skottlossning följde, och två barn blev träffade vid tillfället. De två barnen – som enligt polisen är i förskoleåldern respektive skolåldern – togs till sjukhus. Deras skador beskrevs som icke livshotande och på söndagen gick polisen ut med att tillståndet för barnen inte hade förvärrats.

Läs mer:

Polischefen: ”Det är ett väldigt utåtagerande nätverk”

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt