Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Samverkan på nätet stoppade inbrottstjuven

”Folk går runt och rekar i området. De går in och tittar i fönstret och ställer lådor vid balkonger”, säger Charlotte Wimmerman som startat grannsamverkan i Midsommarkransen via sociala medier.
”Folk går runt och rekar i området. De går in och tittar i fönstret och ställer lådor vid balkonger”, säger Charlotte Wimmerman som startat grannsamverkan i Midsommarkransen via sociala medier. Foto: Jonas Lindkvist

Ett stort antal inbrott och inbrottsförsök i Midsommarkransen fick Charlotte Wimmerman att dra i gång grannsamverkan via sociala medier. ”Gruppen fungerar lite som vårt eget 112”, menar hon.

Grafik: Andreas Lundegård

I slutet av förra året började diskussionerna i Facebookgruppen ”Midsommarkransen” ändra karaktär. Från att ha dominerats av frågor om tips på bra yogaställen, förskolor och nya restauranger började allt fler inlägg handla om inbrott eller inbrottsförsök som boende eller butiksägare i området utsatts för.

När Charlotte Wimmerman läste om grannarnas inbrott kände hon frustration och började fundera över hur hon skulle kunna bidra till att förhindra inbrotten i stället för att behöva läsa om dem i efterhand.

Svaret blev att starta en grupp i den sociala nätverkstjänsten WhatsApp dit hon uppmanade oroliga grannar att ansluta sig. På några timmar hade 50 personer i närområdet anmält sig.

– Gruppen fungerar lite som vårt eget 112. I den kan vi nå varandra supersnabbt om vi ser hur någon går runt och känner på dörrar, spanar in genom fönster eller är på väg att bryta sig in. Är vi fler ögon och öron kan vi ligga steget före inbrottstjuvarna, säger hon.

Syftet med gruppen är detsamma som vid traditionell grannsamverkan, att vara vaksam på vad som sker och hålla polisen underrättad. Skillnaden är att informationen når ut till ett stort antal människor i realtid.

– Tidigare i vintras fick en av medlemmarna i gruppen syn på ett pågående bilinbrott. Genom att ta registreringsnumret och lägga ut en bild på en liknande bil i gruppen kunde övriga medlemmar hålla ögonen öppna och larma polisen.

Enligt Charlotte Wimmerman ledde medlemmarnas iakttagelser till att polis lyckades gripa tjuven, som misstänktes för flera brott i området.

– Polisen ringde och tackade för vår hjälp.

Förutom WhatsApp-gruppen startades en Facebookgrupp som ger utrymme för diskussioner och tips om hur man bäst skyddar sig mot inbrott.

Studier från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att grannsamverkan i genomsnitt minskar tillgrepps- och skadebrottsligheten med omkring en fjärdedel. Även i Midsommarkransen har inbrotten minskat.

– Vi har sett en minskning av inbrotten i Midsommarkransen den senaste tiden, men om det beror på grannsamverkan eller om en liga blev gripen och lagförd är svårt att säga. Jag vill tro att det absolut har en positiv effekt, säger Ann-Charlotte Karlsson, lokalpolis och ansvarig för grannsamverkan i området.

Hon lyfter gruppen i Midsommarkransen som ett gott exempel på hur grannar med hjälp av sociala medier kan arbeta för att förebygga brott.

– Det här är den första grannsamverkan som jag känner till via sociala medier. De får ut information som många kan ta del av snabbt. Just gruppen i Midsommarkransen är väldigt proaktiv och det ökar vaksamheten.

Charlotte Wimmerman får ofta frågor om riskerna för att gruppen spär på oron för inbrott, misstänkliggör oskyldiga personer eller att diskussionerna ”spårar ur”.

– Jag tycker att vi har en oerhört bra ton i gruppen. Vi för ständiga diskussioner om de här frågorna och följer polisens riktlinjer vad gäller exempelvis signalement. Det är viktigt att inte fastna i stereotyper eller rasistiska beskrivningar, säger hon.

Samtliga medlemmar har anknytning till området och ingen får vara anonym.

– Vi ska aldrig vara ett medborgargarde. Det är polisens sak att ingripa.

Även kommunpolisen Ann-Charlotte Karlsson berömmer gruppen för hur de hanterar frågor av känslig karaktär.

– Det kan ju finnas nackdelar med den här typen av grupper om de inte följer de riktlinjer som vi lär ut, bland annat om bemötande, att man alltid ska ha en trevlig ton. Det kan bli lite som ett medborgargarde. Den här gruppen är väldigt tydlig med att gå in och korrigera om diskussionerna drar i väg, säger hon.

Charlotte Wimmerman säger att det i första hand handlar om vara en ”jobbig granne”.

– Vad är det som gör att en tjuv backar? Det är nyfikna grannar som vänligt frågar en okänd person vem denne ska hälsa på. Det är sådana personer som tjuvarna hatar och sådana vi ska bli.

Läs även: ”Det här är ett brott som drabbar många hårt.”

Grannsamverkan

Grannsamverkan har funnits i Sverige sedan 1970-talet. ”Samverkan mot brott” – en organisation som polis, Brottsförebyggande rådet, landets kommuner, försäkringsbolag och Stöldskyddsföreningen och andra intresseorganisationer står bakom.

De ser med viss oro på utvecklingen av digitala hjälpmedel. Vissa appar drivs på kommersiella grunder och andra hänvisar till produkter och tjänster som inte har någon bevisad brottsförebyggande effekt.

Att ansluta sig till Grannsamverkan är gratis. Att komplettera med att kommunicera via en app eller en Facebookgrupp anser Håkan Franzén, från Samverkan mot brott, kan vara effektivt om man kvalitetssäkrar innehållet. En risk är att känslig information sprids och att stämningen blir hätsk, skriver Stöldskyddsföreningens tidning Skydd och säkerhet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.