Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 01:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sankt-p-avgift-for-eldrivna-motorcyklar-i-stockholm/

STHLM

Sänkt p-avgift för eldrivna motorcyklar i Stockholm

Nu sänks p-avgiften för elektriska mopeder och motorcyklar. Foto: Nicklas Thegerström

Parkeringsavgifterna för eldrivna motorcyklar och eldrivna mopeder sänks i Stockholm. Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) säger att syftet är att stötta klimatsmarta transportalternativ.

P-avgifterna för de eldrivna tvåhjulingarna kommer att sänkas i de parkeringshus i staden som ägs av Stockholm parkering. Parkeringsbolaget har i dag 864 förhyrda mc-platser fördelat på 175 anläggningar.

– Beslutet innebär att det blir avsevärt billigare att parkera på utpekade platser för den som väljer eldrift framför förbränningsmotorer. Det ska självklart vara lätt att fatta rätt beslut när klimatfrågan är överhängande, säger Daniel Helldén (MP) i ett uttalande.

Enligt ett pressmeddelande från Miljöpartiet i Stockholms stad utmanar beslutet också indirekt den nationella parkeringslagstiftningen som partiet anser som ålderdomlig.

– Det är hög tid att parkeringslagstiftningen görs om. Den är i stort sett oförändrad sedan mitten av 1900-talet och saknar förståelse för samtidens viktigaste fråga. Genom att sänka avgifterna i stadens egna parkeringshus för eldrivna motorcyklar och eldrivna mopeder hoppas jag att vi kan staka ut vägen för utvecklingen, säger Daniel Helldén.

Läs mer: Efter haveriet – automatiska p-huset stängs 

Läs mer: Stockholm ska forsla bort elsparkcyklar