Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/scaniaanstalld-doms-efter-kollegans-dod/

STHLM

Scaniaanställd döms efter kollegans död

Dödsolyckan inträffade 2017. Foto: Magnus Hallgren

En anställd på Scania i Södertälje har dömts till villkorlig dom för vållande till annans död, skriver Länstidningen.

TT Text
DN Text

En man omkom vid en olycka med en robotarm i augusti 2017. Hans kollega döms eftersom han startat roboten trots att kollegan befann sig på ett avgränsat område vid maskinen, vilket är strängt förbjudet enligt säkerhetsföreskrifterna.

Utredningen avsåg först arbetsmiljöbrott för arbetsgivaren, men eftersom säkerhetsföreskrifterna så tydligt föreskriver förbud mot att starta roboten då någon är inne vid den lades den utredningen ned. I stället vändes blickarna mot kollegan, som brutit mot föreskrifterna.

I sin dom skriver Södertälje tingsrätt att all oaktsamhet som leder till dödsfall inte behöver leda till straffansvar, men att denna gör det.

– Det var inte den utgången vi hade hoppas på. Vi hade räknat med ett frikännande och att tingsrätten gått på vår linje. Nu ska vi smälta det här och sedan överväga ett eventuellt överklagande, säger den dömde mannens försvarsadvokat Ninmar Poli, till SVT Nyheter.

Länstidningen uppger att försvaret framhöll att det var stressigt under den aktuella kvällen. Båda operatörerna var ensamma under arbetspasset eftersom deras teamledare var ledig.

Kammaråklagare Marcus Ekman säger till Länstidningen att inget ont uppsåt föreligger, men att han ville att rätten skulle pröva betydelsen av att bryta mot säkerhetsföreskrifter som satts upp av företaget.

– Jag kan konstatera att tingsrätten följt mitt resonemang om att den åtalade brutit mot tydliga instruktioner genom att starta roboten utan att säkerställa sig om inställningen på robotarmen. Och domstolen anser att det finns ett straffrättsligt ansvar och det var det jag ville klarlägga med åtalet, säger Marcus Ekman till tidningen.