Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

SD delar Bårsta i två ­läger

I valet 2010 fick Sverige­demokraterna 40 mandat i länets kommuner.

Allra flest röster fick partiet i valdistriktet ­Bårsta i Södertälje.

När DN besöker stadsdelen en ovanligt grå och regnig måndag i juni är invånarna delade i två läger: de som betraktar partiet som sanningssägare – och de som kallar dem rasister.

– Alla känner alla här. Om någon inte varit ute ur lägenheten på ett par dagar så ringer man på, visar att man bryr sig.

Karin Vestberg, 65, som precis pensionerat sig från jobbet på Systembolaget, beskriver Bårstabergen medan hon sitter utanför Treklöverns spelbutik och tar ett bloss. Maken väntar i lokalen bredvid, inne på restaurang Valuta, som tillsammans med spelbutiken och Ica Orren utgör centrum.

– Det här är det bästa stället man kan tänka sig att bo på i Södertälje, säger Karin Vestberg.

Kvinnorna bredvid nickar instämmande. De bor också i flerbostadshusen bakom stråket, där soliga sommarkvällar inte sällan fördrivs med gemensam gårdsgrillning.

– Det finns vissa frågor i Södertälje som vi måste kämpa med och det är invandringen, säger en av grannarna.

Hon är partistyrelseledamot i nystartade Realistpartiet, som ämnar ta tag i just den här ”frågan”. Men hon vill inte framträda i tidningen med namn:

– Då får man en rassestämpel på sig, förklarar hon.

Realistpartiet registrerades hos Valmyndigheten i mars. En månad senare meddelade Nationaldemokraterna att de inte ställer upp för omval, en lucka som nykomlingarna nu hoppas fylla, enligt Lars Eklöf, Realistpartiets andre vice ordförande. Men när Realistpartiets ordförande Joakim Granberg ansluter några minuter senare, efter att han handlat på Ica, är han noga med att markera avstånd från ND.

– Vi försöker ta röster från alla partier. Realism är ett ord som finns i uppslagsboken, att sedan rasistsajter använder sig av det – det har inget med oss att göra. Dels var det ett bra namn, för det var ledigt. Dels står vi för en realistisk politik, säger han.

Jämfört med Södertälje i stort har Bårstabergen en högre andel äldre invånare än genomsnittet, och en lägre andel utlandsfödda. I valet 2010 röstade 12,65 procent i Bårsta valdistrikt på Sverigedemokraterna.

Några av de boende i området är fortfarande förvånade:

– Det är hemska siffror. Människor från min tid är inte uppväxta med att vara rashatare och rasister – och det är vad Sverigedemokraterna är. Det är bara att slå på nyheterna så ser du vilket elände människor lever i och varför de behöver komma hit, säger en 67-årig pensionär som arbetat i barnomsorgen, och som är ute och rastar sin hund.

I likhet med många andra som DN pratar med vill hon inte ha sitt namn i tidningen.

Inne i Treklöverns spelbutik rensas borden på speltalonger. Men något intresse av att samtidigt diskutera politik har ägaren inte.

– Jag är neutral, säger han och städar vidare.

Tyckande riskerar att störa kunder som röstar på Sverigedemokraterna, som till skillnad från en del andra i området inte kör den extra biten ner till Coop för att slippa handla av en invandrare, förklarar en Bårstabo ägarens ställningstagande.

– Alla behöver varandra. Utan spelbutiken och restaurangen sänks värdet på området. Och om inte invandrare skulle göra de här jobben, vem skulle då göra dem? Vem vill jobba jämt för så lite pengar?

Men väninnorna från flerbostadshusen är överens:

– Jag har ingenting emot invandrare, men det blir för mycket på ett och samma ställe. Mig gör det inget, men jag tänker på ungdomarna som slutat i skolan och ska ha jobb. Svenskarna först, eller Södertäljeborna då om vi säger så, säger Karin Vestberg.

Men hon röstar inte. Politik intresserar henne inte och det blir ändå aldrig som man vill, förklarar Karin Vestberg.

Billackeraren Pasi Kaukua, 43, som kommer ut från restaurangen med sin fru för att ta en cigarett, har sin åsikt klar:

– Vi röstar på Sverigedemokraterna för att de säger sanningen.

– Nu läste man precis att det ska komma 80 000 invandrare till. Helt vansinnigt. Vart ska de bo? Alla behöver bostäder och arbete, fortsätter han.

Att makarnas stammisställe, kvarterskrogen Valuta, drivs av irakier är dock inget som helst problem:

– De är trevliga. Om man sköter sig spelar det ingen roll var man kommer ifrån, säger Pasi Kaukua.

På frågan om vad som förändrats sedan Sverigedemokraterna fick fem mandat i Södertälje svarar makarna Kaukua unisont:

– Ingenting.

– Vad skulle de kunna åstadkomma när ingen vill jobba ihop med dem? De blir kallade rasister och nazister, säger hustrun.

– Det har inget med rasism att göra att man röstar på SD. Absolut ingen rasism, fyller Pasi Kaukua i.

En stund senare träffar vi en medelålders man som bott i Sverige i 40 år. Han blir upprörd när Sverigedemokraterna kommer på tal.

– Om jag visste vilka som röstat på SD skulle jag fråga dem: Varför röstar du på SD? Världen är blandad, Sverige är blandat. Man ska komma ihåg att över en miljon svenskar utvandrade när det var dåligt här, säger han.

DN kunde i går berätta att SD:s stolar står tomma i 4 av 18 Stockholmskommuner. På flera håll har partiet inte lagt fram en enda motion, interpellation eller budgetförslag. Under Södertäljes sista kommunfullmäktige för våren är ingen av de två sittande sverigedemokraterna närvarande, bara två av avhopparna, numera politiska vildar.

– De flesta som röstar på SD är inte rasister, de är missnöjda. And­ra partier, inklusive mitt eget, har misslyckats att nå ut till dem. Gapet mellan politiker och väljare har blivit för stort, säger Lennart Rendik, Vänsterpartiets kommunalrådssekreterare i Södertälje.

Enligt Rendik är Södertäljes ekonomi ansträngd på grund av hög invandring. I snitt tar det sju år innan människor kommer i arbete, men staten ersätter kommunerna för två. Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S), har upprepade gånger krävt att flyktingansvaret ska fördelas bättre. Lennart Rendik är av samma åsikt.

– Sverige tjänar på invandring. Men det kan inte vara så att vissa kommuner ska bekosta invandringen medan andra ska tjäna på den, säger han.

Joakim Granberg från Södertälje

Joakim Granberg från Södertälje är ­partiledare för nystartade Realistpartiet. ”Jag tror att många befinner sig i Sverige av ekonomiska skäl men har flyktingstatus”, säger han.

Fakta. Bårsta

Bårstabergen består främst av flerbostadshus. Folkmängd 1507 personer, varav 36 procent har utländsk bakgrund. (Södertälje totalt 48 procent). Nästan en tredjedel av befolkningen är över 65 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.