Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

SD får en miljon trots tomma stolar

I flera kommuner i Stockholms län står Sverigedemokraternas stolar tomma. Men partiet har ändå inkasserat över en miljon kronor för platserna.

En ny lag ska stoppa pengaflödet – men den träder i kraft först till hösten.

I fem av 18 stockholmskommuner – Ekerö, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn och Salem – står Sverigedemokraternas stolar tomma. Trots detta plockar partiet ut över en miljon kronor i partistöd, som är avsett att stärka politiska partiers ställning i den kommunala demokratin, för fyra av de berörda kommunerna.

Något som väckt starka känslor:

– Det är väldigt upprörande att ett politiskt parti kan kvittera ut stora summor i partistöd och bara lämna en tom stol i kommunens högsta beslutande församling. Jag drar slutsatsen att de ställt upp i valet men inte haft för avsikt att ära sina väljares förtroende. Jag drar också slutsatsen att det är främst partistödet man har varit ute efter, säger Lennart Kalderén, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Han och representanter för Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har i ett gemensamt uttalande fördömt SD:s beteende.

”Nästa mandatperiod kommer det att finnas lagliga möjligheter att stoppa utbetalningarna om något invalt parti inte deltar. De möjlig­heterna kommer vi att utnyttja”, skriver de i uttalandet.

Att det hittills har fungerat på det här sättet beror på att beslutsfattarna inte kunnat föreställa sig den här utvecklingen – att partier tar ut pengar oavsett om de fullföljer uppdraget, enligt Folke Johansson, statsvetare vid Göteborgs universitet:

– Och det är något som Sverige­demokraterna har kunnat utnyttja.

Enligt Sverigedemokraternas verksamhetsberättelse för 2011 för Södertälje, Nykvarn och Gnesta har den största delen, 40 procent, av partistödet gått till SD riks. I dag är summan mindre, enligt ­Robert Stenkvist, partiets ­tillträdande länsordförande.

– Det har justerats ned till 25 procent. Pengarna går till en valfond. Jag tror att det är till ett riksutskick före valet. Sedan finns en frivillig avgift till distriktet på 10 procent som nästan alla kommuner betalar.

Hur resonerar ni när ni begär partistöd för kommuner där era stolar står tomma?
– Vi har tagit mandat där så det är klart att vi begär partistöd om vi kan få det. Pengarna går till våra föreningar. Partistödet från Salem används i Salems kommun bland annat till medlemsmöten och för att marknadsföra oss genom utskick av flygblad.

Hur ser du på att reglerna ska ändras?
– Jag tycker att det är bra med de gamla reglerna, eftersom vi är ett parti som har svårt att få kandidater. Det beror också på medieklimatet i Sverige. Man kan kräva objektivitet och opartiskhet när de politiska partierna skildras och där tycker jag att medierna har brustit och skildrat oss med en negativ vinkling. Det har gjort att vi har fått extra svårt med kandidater. Hade vi inte haft den situationen hade jag kanske tyckt att reglerna har en poäng i ett rent ideologiskt perspektiv. Men som det är nu drabbas vi extra hårt, säger Robert Stenkvist.

Kanske är det meningen, menar han:

– Vi kom i in jättemånga kommuner i valet 2010 och nu kom förslaget. Det finns en viss synkronisering i tiden som gör att man kan misstänka att det har med oss att göra.

Fakta. Nya regler

I fjol röstade riksdagen ja till ändringar i kommunallagen som ska göra det svårare för partier att få ut partistöd. Men reglerna börjar tillämpas först nästa mandatperiod. I dag får partier kommunalt partistöd i de kommuner de har mandat, oavsett om mandaten är besatta.

De nya reglerna innebär bland annat:

Kravet på att partistöd bara får ges till partier som är representerade i kommunfullmäktige blir tydligare. Det ska stå i lagen att ett parti är representerat om det fått mandat i fullmäktige och vald ledamot är fastställd för mandatet.

Partier som tar emot partistöd måste varje år lämna in en redovisning till fullmäktige som visar att stödet har använts till att stärka de politiska partiernas ställning i den kommunala demokratin.

Källa: www.riksdagen.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.