Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 12:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sd-i-nacka-vill-forbjuda-sloja-i-skolan/

STHLM

SD i Nacka vill förbjuda slöja i skolan

Esa Örmä, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Nacka, har lämnat i en motion om att förbjuda slöja i kommunens skolor och förskolor. Foto: Magnus Hallgren

Slöja bör förbjudas i Nackas skolor, enligt en motion som SD:s gruppledare Esa Örmä har lämnat in till fullmäktige. 

– Snömos. Det går en gräns för vad politikerna ska reglera, säger oppositionsrådet Khashayar Farmanbar (S).

Sverigedemokraterna i Nacka vill införa en ”neutral klädpolicy” i kommunens grundskolor och förskolor, enligt en motion som har lämnats in till fullmäktige, vilket Mitt i har rapporterat om. Förslaget innebär att ”alla iögonfallande religiösa symboler” ska förbjudas, men udden är riktad mot slöjan som beskrivs som ”kvinnoförtryckande” och ”det största och mest dominerande problemet”.

– Det är ju så att de små barnen är tvingade till det. Det är ingen som tar sådant på sig frivilligt. Samtidigt riskerar unga tjejer sina liv i Iran för att slänga av sig sina slöjor, säger gruppledaren Esa Örmä (SD) som ligger bakom förslaget till DN.

Han tror inte att det finns några reella möjligheter för ett nationellt slöjförbud i skolan – vilket Moderaterna i augusti föreslog borde utredas

– Jag har inga förhoppningar om att den regering som vi har nu skulle införa något sådant. Det är samma med tiggeri, säger Esa Örmä. 

I motionen betonar Esa Örmä också att det inte går att avgöra vad ett barn gör frivilligt.  ”Det måste vara lika för alla, på samma sätt som i andra lagar och författningar. Detsamma måste gälla alla andra människoförtryckande symboler oavsett religiöst ursprung.”

Hur löser ni situationen med föräldrar som exempelvis bär slöja – får de inte komma till skolan med sina barn till exempelvis föräldramöten?

– Det får man lösa sen, den frågan. Men det är mest tänkt att gälla för barnen som går i skolan. 

Khashayar Farmanbar (S), kommunalråd i opposition, reagerar negativt på motionen. Han menar att idén att politiker ska bestämma hur folk går klädda genom en ”neutral klädpolicy” riskerar att slå snett. 

– Det tycker jag bara är snömos. Det går en gräns för vad politikerna ska reglera. Vad säger man då om en kjol som man har köpt på H&M, till exempel? Är den neutral? frågar han retoriskt.

Khashayar Farmanbar menar att det är effektivare att bekämpa religiöst förtryck på andra sätt. 

 – När det gäller att få bort de religiösa symbolerna är det viktigare att förbjuda de religiösa friskolorna. Jag står upp för att sekularism är det som skapar frihet på riktigt, säger han.

Läs mer: SD Stockholm vill förbjuda slöja för flickor under 18