Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

SD kritiska mot konst i tunnelbanan

Liv Strömquists konst som föreställer menstruerande kvinnor är stötande och hör inte hemma i tunnelbanan. Det anser Sverigedemokraterna i Stockholms läns landsting. Istället vill de sätta upp 1700-talskonst som avbildar huvudstaden.

I en Facebookuppdatering om en motion till landstinget skriver Sverigedemokraterna i Stockholms läns landsting att de bland annat vill byta ut Liv Strömquists konst vid Slussens tunnelbanestation mot 1700-talsmålaren Johan Sevenboms Stockholmsskildringar. I inlägget uppger Sverigedemokraterna fel namn på konstnären.

– Vi vill inte förbjuda något. Men med vår konst blir det lite snyggare, säger motionens författare Per Carlberg (SD), vice gruppledare i landstinget.

Per Carlberg (SD), vice gruppledare i Stockholms läns landsting.
Per Carlberg (SD), vice gruppledare i Stockholms läns landsting. Foto: Hampus Andersson

Han menar att många hört av sig till honom och sagt att Liv Strömquists teckningar, som avbildar menstruerande kvinnor, väckt anstöt.

– Många anser att det är provokativt med en kvinna med blodig binda. Sådan konst får gärna visas upp, men kanske inte på en så stor knutpunkt där många turister rör sig, säger han.

Kan det inte finnas något positivt i att konst provocerar och väcker frågor?

– Det är väldigt många som hört av sig och är jätteupprörda över det här. Sådan konst får jättegärna visas upp, men kanske inte på Slussen.

Läs mer: S vill stoppa sexistisk reklam i tunnelbanan 

I sin motion argumenterar Per Carlberg för ett regionstäckande program som ska öka den lokalpolitiska kunskapen, bland annat genom konst i kollektivtrafiken och i landstingets sjukvård. Han vill att kulturnämnden ska ges i uppdrag att ta fram en plan för projektet.

– Vi vill lyfta fram lokal konst, säger han.

Är det lämpligt att ett parti lägger sig i hur konst i det offentliga rummet ser ut?

– Det är det vi inte gör, med tanke på att vi vill ge uppdraget till kulturnämnden.

Men du säger att det är så det kommer se ut med er politik?

– Det är vår politik, hur det blir bestämmer kulturnämnden. Men på vissa ytor som landstinget förfogar över ska man kunna ha lokalkulturhistorisk konst. 

Vill ni visa upp faktiska 1700-talsmålningar i kollektivtrafiken?

– Nej, det tror jag inte. Det var bara ett exempel, inget skarpt förslag. Exakt hur det ska se ut vill vi ge i uppdrag till kulturnämnden.

Liv Strömquist berättar att hon först trodde att Sverigedemokraternas Facebookuppdatering var satir.

– Jag trodde att någon parodierade Sverigedemokraterna. Och det hade varit bra, rolig satir.

Liv Strömquist.
Liv Strömquist. Foto: Alexander Mahmoud

Hon anser att politiker inte ska bestämma över konsten i det offentliga rummet.

– Det är fel och obehagligt att politiker lägger sig i. Konsten ska visa allting, alla olika mänskliga erfarenheter. Då kan vi också visa mens, en erfarenhet som femtio procent av människorna har.

SL:s kommunikationschef Suss Forsman Tullberg meddelar att hon som tjänsteman inte kan kommentera politiska utspel. Men hon påpekar att de vägde in risken att folk skulle kunna uppfatta Liv Strömquists konst som anstötlig.

– Konst väcker reaktioner, både positiva och negativa, säger hon.

I december 2017 vandaliserades flera av Liv Strömquists bilder vid Slussen. Vid samma tillfälle angreps även Kolbeinn Karlssons bildsvit ”Badhusdagbok” vid Fridhemsplans tunnelbanestation. Hans teckningar föreställer nakna män.

Liv Strömquists bilder har även uppmärksammats internationellt, bland annat av The Guardian och BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.