Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sd-profilen-backar-efter-twitter-hanet-inte-ratt-tillfalle/

STHLM

SD-profilen backar efter Twitter-hånet: ”Illa tajmad”

Foto: Magnus Hallgren

Kent Ekeroth, före detta riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och numera suppleant för partiet på Värmdö, backar från sitt inlägg på Twitter där han hånade offer efter flygkraschen i Iran.

Han har raderat sitt tidigare inlägg och medger att tweeten var ”dåligt formulerad och illa tajmad”. 

17 personer bosatta i Sverige omkom i flygolyckan i Iran på onsdagsmorgonen. Flera av dem som befaras vara döda är i 20-årsåldern, samt två barnfamiljer från Stockholmsområdet.

Kent Ekeroth, som tidigare var en stor profil för Sverigedemokraterna, tog en skärmavbild av en text som Sveriges Radio publicerat med rubriken ”Smålänningar bland dödsoffren”. Ekeroth publicerade bilden på sitt Twitterkonto och skrev ett inlägg till som antydde att dödsoffren inte skulle vara från Småland. 

Han har fått massiv kritik på sociala medier men också av politiker och andra offentliga personer. 

Nu väljer Ekeroth att backa från sitt kritiserade inlägg. Han har även raderat sin gamla tweet och ber om ursäkt för den. 

”Inte lätt att erkänna misstag, men jag inser nu att min tweet häromdagen var dåligt formulerad och illa tajmad. Mediekritik har sin plats och tid. Tweeten är borttagen och jag gick ut på Twitter och bad om ursäkt till de som påverkades av den negativt”, skriver Ekeroth i ett sms.  

Han har tidigare förtydligat att hans inlägg om smålänningar inte riktade sig mot enskilda personer utan var menad som en kritik mot medier. 

DN har sökt Kent Ekeroth för en kommentar. 

Läs mer: Niklas Orrenius: Twitterhånet om ”smålänningar” gör Palmes gamla tal smärtsamt aktuellt