Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

SD säger nej till dyrare SL-kort

Sverigedemokraterna i Stockholms läns landsting säger nej till en höjning av priset på SL-kortet. Det innebär med största sannolikhet att prishöjningen röstas ner i mitten av juni.

Den styrande borgerliga alliansen i landstinget vill få in 700 miljoner kronor genom att höja kollektivtrafiktaxan och har föreslagit att priset på alla biljettyper höjs motsvarande en höjning till 890 kronor för ett 30-dagarskort.

Men allianspartierna har inte egen majoritet i fullmäktige. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern är emot en höjning av SL-kortet.

Och det är även vågmästaren, Sverigedemokraterna, säger gruppledaren Dan Kareliusson till DN. Beslutet togs på torsdagen.

– Vi har bestämt oss för att inte godkänna höjningen. Vi har omfördelat pengarna och då kommer det att framgå av vår budget att vi kan finansiera tillskjutet som taxahöjningen skulle ta in, säger Dan Kareliusson.

SD vill att SL-kortets pris ligger kvar på samma nivå som i dag, tills vidare.

– Det har tillsatts parlamentarisk utredning som ska se över alla kollektivtrafikavgifter, vi vill avvakta den. Den har alliansen tillsatt, det tycker vi är bra. Vi anser att man kan avvakta med höjningen tills man kommer fram till något mer långvarigt.

Torbjörn Rosdahl (M) är finanslandstingsråd i Stockholm.

– Om man rent populistiskt säger nej så får man säga vad man ska ta bort i stället. Ska vi sluta bygga tunnelbanan? Ska vi inte öppna Citybanan? Ska vi stänga sjukhus? Ska vi sluta köra nattrafik? Eller ska man höja skatten? säger han till DN.

Sverigedemokraterna hävdar att man har hittat ett sätt att finansiera det tillskott av pengarna höjningen skulle ge, men Rosdahl tror det när han ser det.

– Det man har nämnt hittills är att man ska ta bort konsulter. Men att hitta 700 miljoner i konsultkostnader? SD är oss svaret skyldiga, vi får se den 2 juni när de presenterar sin budget. Att säga nej till prishöjningen är inte bra för Stockholm, det är populistiskt.

Den 16–17 juni samlas landstingsfullmäktiges ledamöter för att debattera och besluta om budgeten 2016. Det är då frågan om prishöjningen kommer att avgöras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.