Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

SD vill ha undantagstillstånd i Husby

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Richard Jomshof anser att utegångsförbud och undantagstillstånd bör införas i de områden där oroligheter förekommer.

”De som därefter vistas utomhus i området kan därmed omhändertas av polisen när de anser det vara behövligt. Individer som kastar sten, eldbomber eller dylikt kan oskadliggöras genom att till exempel tillåta användning av gummikulor, tårgas och vattenkanoner”, skriver han tillsammans med sin företrädare Kent Ekeroth på den SD-vänliga sajten Avpixlat.

De anser att polisen ska få ”använda de hårda tag som krävs”. De som bryter mot utegångsförbudet ska omgående frihetsberövas och ”försättas med handfängsel och placeras i bussar. Icke-svenska medborgare ska prövas för utvisning”.

Långsiktigt måste ”massinvandringen och mångkulturalismen upphöra”. Men på kort sikt skulle förslagen om hårdare tag ”få upploppsmakarna att snabbt inse vem det är som bestämmer i det här landet”.

När DN ringer upp Richard Jomshof understryker han upprepade gånger att artikeln endast redogör för möjliga andrahandsåtgärder, men att polisen måste ha möjlighet att ta till krafttag.

– Om det inte går att lösa konflikten på något annat sätt måste det ändå gå att försvara sig. Annars låter man de här kriminella människorna komma undan. Poliser ska aldrig skickas in i en situation som kan tänkas vara farlig för dem, säger han.

Ni skriver i debattartikeln att ”de poliser som får slita för att lappa ihop det mångkulturella kaoset inte vill något hellre” (än att ingripa), vad grundar ni det på?

– Vi har pratat med många enskilda poliser i till exempel Göteborg och Malmö som uppfattar att man ofta blir beordrad att passivt titta på när någonting händer. Som under Göteborgskravallerna.

Så några enskilda individer kan generaliseras till en hel yrkeskår?

– Ja, vi har pratat med många. Även i Stockholm. Vår uppfattning är att det finns en utbredd frustration inom poliskåren.

Ni vill lösa konflikterna genom tårgas och utegångsförbud?

– Nej, jag säger att det är andrahandsåtgärder, men redskapen måste finnas till hands. Det är anmärkningsvärt att man spelar med människors liv på det här sättet.

Flera ungdomar i Husby har till exempel genom organisationen Megafonen efterfrågat en bättre kommunikation mellan polis och unga. Hur löser era förslagna åtgärder några problem?

– Med våra åtgärder blir det lugnare. Jag har mycket svårt att tänka mig att det kommuniceras för dåligt. Tvärtom har det den senaste tiden arbetats mycket med dialogpolis. I flera fall borde man istället ha satt in hårdare tag. Staten pumpar in pengar i de här områdena. Det här är ett sätt för vänsterkanten och vänsterextrema grupper att misstänkliggöra polisväsendet.

Så missnöjet är bara en konspiration?

– I mångt och mycket är det rena överdrifter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.