Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 05:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/se-ser-smittspridningen-ut-i-stockholmsomradet/

STHLM

Så ser smittspridningen ut i Stockholmsområdet

Smittspridningen ökar nu snabbt i bland annat Botkyrka, Huddinge och Upplands Väsby.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta är fortsatt hårt drabbat av coronasmitta enligt nya siffror. Men ökningstakten är nu högre i andra delar av Stockholm.

– Vi vill uppmana alla att inte slappna av i vårsolen och tro att detta löser sig, vi måste hjälpas åt, säger hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).

Hittills har 5.917 personer bekräftats smittade med covid-19 i Region Stockholm, enligt siffror som presenterades av SLL på tisdagen. Det ger ett kumulativt antal fall per 10.000 invånare på 25. Det verkliga antalet smittade tros i själva verket vara betydligt högre än så.

Region Stockholm har tidigare uppgett att det funnits en överrepresentation av smittade i Järva-området i den nordvästra delen av staden. Och enligt de nya siffrorna är stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta och Sundbyberg fortfarande hårt drabbade med 64, 54 respektive 39 smittade per 10.000 invånare. Men här har ökningstakten klingat av.

– Den är inte lika snabb längre. Det som hänt är att ökningstakten är högre i flera andra delar av länet, till exempel i Huddinge, Haninge, Botkyrka, Enskede-Årsta-Vantör och Upplands Väsby, säger hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).

Att antalet smittade varit och är så mycket högre på just Järvafältet har förklarats med att det är uttryck för hur folkhälsan och segregationen ser ut i Stockholm: de människor som redan lever i utsatthet och har sämre hälsa drabbas extra hårt av pandemin. När siffrorna först blev offentliga kritiserades regionen för att ha varit dåliga på att informera grupper som inte pratar svenska. Med anledning av den stora andelen coronasmittade på Järvafältet förstärkte Stockholms stad sin informationsinsats om viruset i områdena.

– Att ökningstakten avtagit kan betyda att våra insatser har hjälpt, säger Anna Starbrink nu.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.
Foto: Magnus Hallgren

I helgen rapporterades det om att Stockholmarna verkar ha slappnat av och att trängseln på serveringar och gator ökar igen. Detta är något som bland annat bekymrar statsepidemiolog Anders Tegnell. Ett antal krogar fick också anmärkningar av miljöförvaltningen i Stockholm.

Den här veckan utlovas vårvärme och Valborg närmar sig – något som oroar hälso- och sjukvårdsregionrådet.

– Det oroar mig jättemycket. Det kanske inte är personen som sätter sig på en uteservering som kommer att drabbas utan det är de äldre, de multisjuka och vårdens medarbetare. Vi måste vara noggranna och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, annars är risken att smittspridningen tar ännu större fart, säger Anna Starbrink.

– Det kommer att vara fint väder under Valborg, men det gäller att folk tänker till i år och firar på distans. Vi kan konstatera att vi har en fortsatt smittspridning och det är allvarligt. Från regionens sida vill vi uppmana alla att inte slappna av i vårsolen och tro att detta löser sig.

Smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm ser helst att stockholmarna avstår från att gå på krogen och påpekar att restriktioner kan komma att övervägas om rekommendationerna inte efterlevs.

– Ökningen av konstaterade fall fortsätter i hela länet. Den avtagande takt av antalet smittade som vi hade hoppats att se den här veckan har uteblivit. Jag ser allvarligt på situationen och vill uppmana invånarna fortsätta att avhålla sig från restaurangbesök, middagar och sammankomster som gör att avståndet på två meter inte upprätthålls. Om inte följsamheten ökar bör restriktioner övervägas, säger Per Follin i ett pressmeddelande.

Läs mer: Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta värst drabbat av coronasmittan

Ämnen i artikeln

Järva
Botkyrka
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt