Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sedan vi träffades har de lärt oss om vattenpipa och syriska danser

Stadsgårdskajen 19.45.

 

Med dinglande ben sitter vi på Stadsgårdskajen och ser kvällsljuset flöda in över stan. Solnedgången är sådär mjuk som den blir i Stockholm ibland, när de sista strålarna möter Gamla stans pastellfärgade fasader.

Jag och min fru har sällskap av två vänner, Majd och Sarah, som flyttade hit från en flyktingförläggning i Söderhamn för ett år sedan. De bor i Fittja och när vi träffades första gången i somras hade de knappt varit innanför tullarna.

Det kan tyckas märkligt, för Stockholm är en ovanligt tillgänglig stad. På många håll i världen hade man tagit betalt för utsikten från Ivar Los park, eller Mosebacketerassen – men här är det öppet för alla. Samtidigt är det förståeligt att de sällan åker till stenstaden, för varför ska man ta sig till ett ställe där man inte känner någon?

Vi träffade Sarah och Majd via Kompis Sverige, en organisation som tycker att integration är för viktigt för att bara överlåta till staten. Jag kan rekommendera alla som har möjlighet att gå med, inte bara för att den här stan behöver det utan även för att det är väldigt roligt. Sedan vi träffades har de varit på en svensk kräftskiva och de har bjudit oss på vattenpipa och lärt oss syriska danser. Det har blivit fler skratt än jag kan räkna till.

Med dinglande ben sitter vi på kajen och ser kvällsljuset flöda in över stan. För två år sedan vandrade Sarah och Majd genom Europa för att komma hit, nu står de i solnedgången och håller om varandra. Jag känner mig ödmjukt lycklig över att ha fått lära känna dem.

Karl Dalén är sociala medier-redaktör och gillar att ta höstpromenader på Västra skogens sluttningar.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.