Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Seniorerna: Vi njuter av att ha det bra

De är friska, aktiva och drömmer om att kunna bo kvar hemma så länge som möjligt. För att lyckas med det håller de i gång och – handen på hjärtat – förtränger gärna att de snart är ”gamla på riktigt”.

– 70 är ju det nya 50, som Kent Karlsson, 72, uttrycker det.

”Den ljusnande framtid är vår” – det blir ju en perfekt rubrik på den här artikeln, säger jag efter en dryg timmes samtal med seniorerna Margit Brattberg, Peter Lindqvist, Kent Karlsson och Mona Andersson.

Det tystnar lite kring det runda bordet. Har de varit för optimistiska kanske? Borde de vara mer bekymrade?

Ingen av dem har nämligen uttryckt någon direkt oro för hur ålderns höst ska komma att gestalta sig. Samtliga håller sig i form – av eget intresse och ansvar – och de lever socialt rika liv, har nära till både familj och vänner.

– Den dagen det är dags att oroa sig, den sorgen. Än så länge har vi det väldigt bra och det tycker jag att vi ska njuta av, säger Peter Lindqvist.

Han är 65 år och yngst i den panel av äldre som DN träffar för att prata om framtidens äldre – det vill säga om dem själva.

Trots ständiga larmrapporter om brist på äldreboenden, resurser inom vården och hårt slimmad hemtjänst vill de inte riktigt tro att de kommer att drabbas.

Mycket av den äldrevård de själva har erfarenhet av genom sina egna föräldrar har de dessutom uppfattat som god, så tilliten till att de kommer att få den hjälp och den omvårdnad de så småningom kanske kommer att behöva är stor.

Foto: Emil WesolowskiMargit Brattberg, 74, Mona Andersson, 72, Kent Karlsson, 72, och Peter Lindkvist, 65, möts i ett samtal. Foto: Emil Wesolowski

– Men en sak skrämmer mig. Jag har på nära håll sett att det görs väldigt olika bedömningar av den enskildes behov. Makten över en gammal människas liv ligger hos den biståndshandläggare han eller hon har, säger Mona Andersson.

Hon tror också att många i hennes generation är medvetna om att vården inte kommer att orka med den äldreboom som kommer.

– Vi är helt enkelt tvungna att ta eget ansvar för hur vi mår, konstaterar hon.

Mona Andersson säger sig ångra att hon inte sedan länge står i kö till något pensionärs- eller trygghetsboende. Kent Karlsson gör det redan, men varken Margit Brattberg eller Peter Lindkvist. De vill alla bo hemma så länge som möjligt, deras personliga integritet står högt i kurs.

– De flesta i vår generation har i stort sett alltid haft det bra. Jag tror vi skjuter framför oss det faktum att vi snart är äldre på riktigt, säger Kent Karlsson.

Läs mer: ”Ny teknik ska revolutionera äldrevården”

Samtliga i panelen är medvetna om att de är privilegierade. De har jobbat i hela sina liv.

Och nu lever de aktivt – både fysiskt och på internet.

De ”swishar” och diskuterar Spotify, de irriterar sig på de få vänner som inte har e-post, de skajpar med släkten och de följer barn och barnbarn på Facebook och Instagram.

– Men helt och hållet hänger man ju inte med. Twitter, till exempel, det struntar åtminstone jag i, skrattar Peter Lindkvist.

Och att 70 är det nya 50 – det tycker de märks tydligt.

– Många seniorer är köpstarka, vi ses som konsumenter av både kläder, resor och upplevelser. Det påverkar också vår syn på oss själva, att vi är med, att vi räknas, funderar Peter Lindkvist vidare.

Margit Brattberg påpekar att för henne är det också viktigt, trots att hon är pensionär, att känna att hon får göra nytta. Hon har uppdrag som kassör i Kungsholmens SPF-förening och det håller henne både sysselsatt och nöjd.

Vidare håller hon i det som hon kallar för dataeftermiddagar. Då träffas ett gäng pensionärer i en lokal och diskuterar eventuella it-bekymmer med trådlösa nätverksinstallationer och krångel med appar.

Hon deltar också i ett nätverk av frivilliga som kallas för Trygghetsringningen på Kungsholmen. De ringer runt och kollar läget med äldre pensionärer som bor hemma.

– Just nu är det värsta med att bli äldre att oron för att det ska hända något med ens barn och barnbarn växer.

Och det bästa?

– Sovmornarna, skrattar Kent Karlsson.

Sammanfattningsvis är deras bild av att åldras alltså god. Om de får ha hälsan, vill säga.

– Tiden som samhället kommer att behöva ta hand om oss innan vi dör kommer att bli kortare, alltså borde det bli billigare för samhället på sikt, funderar Peter Lindkvist.

De är alla överens om att nästan det viktigaste när de blir äldre är valfriheten, att själva få bestämma var de ska bo och vilken typ av stöd och omsorg de vill ha.

Kanske går utvecklingen mot att fler privata serviceföretag engageras, tror Peter Lindkvist. Liksom övriga bor han i Stockholms innerstad.

De tror också på idén om mellanboenden, dit man kan flytta utan behovsprövning och innan man behöver för mycket hjälp och stöd. Kombinationen av valfri gemenskap och självvald ensamhet är det bästa.

Margit Brattberg avslutar:

– Och det man verkligen hoppas på, det är ju att man får vara frisk tills man dör.

Serien. Äldre i Stockholm

De tidigare delarna i serien Äldre i Stockholm:

Del 1. Stockholm står inför en äldreboom 
De kommande åtta–nio åren väntas antalet personer som är 80+ öka med 40 procent i länet – och kostnaden för äldreomsorgen på riksnivå stiger med 30 procent.

Del 2. Gunborg, 83, är för frisk för att få bostad
En glättig broschyr från ett privatdrivet servicehus väckte Gunborg Södermans hopp. Hopp om att bryta sin isolering, slippa oron och få nära till vård. Men det blev kalla handen direkt.

Del 3. Här kan de äldre hålla gnistan vid liv
De drog en vinstlott – fortfarande pigga flyttade de in på servicehuset Pilträdet på Kungsholmen i Stockholm.

Del 4. Äggklockan styr för speeddejtande seniorer 
Det är speeddejting för seniorer i Huddinge Folkets hus och egentligen borde klockan stå stilla.

Del 5. Aino, 74: Jag kan ju inte äta på huset
Det lilla huset som hon köpte för 25 år sedan är hennes kapital. ”Det är min vinstlott. Men jag kan ju inte äta på huset.”

Del 6. Demensdans där alla får lov
I början är det lite trevande men när Anita Lindblom sjunger ”Sånt är livet” fylls dansgolvet. Det är fredag och dans på Attendo Kungshamns livsstilsboende i Nacka.

Del 7. Pensionärerna som börjar jobba igen

”Jag mådde inte så bra av att inte jobba.” Nabir Al Fakir hade gått i pension, men efter drygt två år har han börjat arbeta igen som lärare för nyanlända i Skärholmen.

Del 8. Här serveras landets bästa seniormat

Hemlagat och ekologiskt är receptet för nöjda seniorer. I köket på Stocksundsgården i Danderyd blir maten inte dyrare än storköksmat. Kockarna fick nyligen pris.

 

• På dn.se/pensionsskolan hittar du guider, tips och senaste nytt.Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.