Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

"Sex är också politik"

Presschefen för Stockholm Pride/Europride Anna Söderström.
Presschefen för Stockholm Pride/Europride Anna Söderström. Foto: Tomas Ohlsson
Under tio dagar ska presschefen Anna Söderström ta hand om drygt fyra hundra journalister och se till att de förmedlar en bra bild av Pridefestivalen. Det är en viktig roll. Evenemanget blir större för varje år, och i dag vill alla synas där: politiker, myndigheter och författare. Antalet besökare slog rekord i fjol, och mediernas bevakning har stor betydelse för framgångarna.

Anna Söderström sitter i telefon när vi kommer till Stockholm Prides lokaler i centrala Stockholm. Det är inget ovanligt. Det tutar ofta upptaget när man ringer.

- Mediebevakningen är jätteviktig och jag är jätteglad att vi får så mycket uppmärksamhet. Intresset i år är jättestort, till och med BBC kommer, säger hon och visar in oss i ett stekhett konferensrum fyllt av kartonger.

- Vi har fått massa grejer från våra sponsorer och de har råkat ställa dem framför ventilationen.

På ytan kan det verka rörigt, men inom den ideella föreningen Stockholm Pride verkar de veta vad de sysslar med. Förra året lockade man 50.000 besökare, en toppnotering. Enligt dem själva var paraden också större, liksom det politiska och mediala genomslaget.

I år står föreningen värd för Europride och antalet besökare väntas slå rekord, kanske uppåt 80.000, och alla vill åka med på framgångståget.

De politiska partierna har egna tält. Polisen, JämO, Folkhälsoinstitutet, Svenska kyrkan - listan tar aldrig slut över myndigheter och organisationer som vill synas.

Hundratals artiklar skrevs enbart i svensk press under juli förra året. Men Anna Söderström är inte helt nöjd med den bild som förmedlats.

- Om man tittar på pressklipp kan man se att paraden fått väldigt stort utrymme. Det kan lätt bli en bild av att det bara är ytligt, fest och glamour, men det finns ett större perspektiv. Det är politik att festa. I många länder i vår närhet kan man inte öppet festa som hbt-person.

- Det viktigaste i år är att vi når ut med bredden i programmet, säger Anna Söderström samtidigt som telefonen ringer igen.

Det politiska perspektivet är kanske inte det mest synliga. Förra året var temat hbt-personers rättigheter inom sportens värld. Men mycket av fokus kom att hamna på invigningstalaren Glenn Hyséns uttalande om att han "knackat ned en bög". I år heter temat "Swedish sin, breaking borders", med inriktning på internationella hbt-frågor.

- Med temat vill vi säga att vi i Sverige har kommit långt och vi vill visa andra att förändringar är möjliga. Samtidigt har vi själva mycket kvar att göra. Det är 2008 och fortfarande har vi inte könsneutrala äktenskap.

För den som är intresserad av seminarier är det Kulturhuset som gäller. Där kommer situationen för hbt-personer i bland annat Polen, Kirgizistan och Taiwan att diskuteras.

Men samtidigt som ett stopp för hivspridningen debatteras, kan man kasta dildokubb och spela sexspel. Är det inte lätt att det ytliga tar överhanden då?

- Det finns en viss risk för det, men sex är ju kul. Det gäller att se att sex också är politik, vem man får ha det med till exempel.

Från början var festivalen främst för homosexuella. Nu omfattar den även bisexuella och transpersoner, men trots att sexualiteten på något sätt ligger i botten hela tiden har medierna stränga förhållningsregler.

Man ska helst inte ens beskriva någon som man eller kvinna. Regelbrott kan straffas med indragen ackreditering.

- Det handlar om självidentifikation för den som blir intervjuad. Bara för att du träffar mig med min flickvän behöver jag inte vara homosexuell. Jag kan ju vara bi. Eller bara för att jag har långt hår behöver jag inte se mig som kvinna.

- De flesta journalister brukar dock sköta sig och vara självgående, säger Anna Söderström. 2007 ackrediterades 400 journalister till Stockholm Pride. Återstår att se vad som uppmärksammas mest - fest eller politik.

Paraden blir i alla fall större än någonsin med över 100 anmälda ekipage. Den är i slutet av festivalen, och det är dit Anna Söderström blickar nu. Sedan i november har hon arbetat med sitt avlönade jobb på dagarna och oavlönat med Pride på kvällarna. Nästa vecka tar hon semester för att ägna sig åt festivalen.

- Det har blivit ett naturligt sätt för mig att leva, att engagera mig och aldrig kunna stänga av telefonen. Alla jag känner gör likadant, men nu har jag börjat räkna ned. Inte till starten utan till avslutningen. Då ska jag åka på spa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.