Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fängelsestraff för två av juvelrånarna i Södertälje

01:02. Filmklippen lämnar inget utrymme åt tvekan – minst tre vittnen till det våldsamma juvelrånet i Södertälje i oktober förra året ville verkligen stoppa rånarna. De lyckades. I dag börjar rättgången i Södertälje tingsrätt.

Vittnen kastade kettlebell och prejade juvelrånarna av vägen. 

Nu döms två av männen till fängelsestraff för grovt rån mot guldsmedsbutiken i Södertälje. Den tredje döms till sluten ungdomsvård. 

Det var i oktober i förra året tre män, mellan 17 och 31 år, rånade en juvelerare på Nygatan i Södertälje. 

Rånet var våldsamt då två av rånarna slog sönder varenda glasmonter med kofotar. Den tredje rånaren riktade vid flera tillfällen en pistol mot butiksägaren. 

Nu dömer Södertälje tingsrätt en av männen, 31 år, till sex års fängelse för grovt rån, grovt olaga hot och grov vårdslöshet i trafik. Han frikänns dock för grovt vapenbrott. 

Den andra rånaren, 21 år, döms till fyra år och nio månaders fängelse för grovt rån men frias för grovt vapenbrott. 

Båda gärningsmännen erkänner sin inblandning i rånet. 

Den tredje rånaren, 17 år, döms till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader för grovt rån och olaga hot. Han nekar till brott. 

Fallet har uppmärksammats stort – då flera vittnen försökte stoppa rånarnas flykt. Ett vittne höll fast flyktbilens dörr och ett annat kastar en stor sten mot bilens vindruta. Ett tredje slungar en så kallad kettlebell – en sfärisk hantel i järn, mot bilen. 

Gärningsmännen åtalades för grovt rån, grovt vapenbrott, olaga hot, grovt olaga hot samt grov vårdslöshet i trafik.

En fjärde misstänkt är fortfarande på fri fot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.