Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-31 07:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sex-doms-med-stod-av-encro-bevisning/

STHLM

Sex döms med stöd av Encro-bevisning

Södertälje tingsrätt.
Södertälje tingsrätt. Foto: Nicklas Thegerström

Sex personer döms för grovt narkotikabrott av Södertälje tingsrätt. En av personerna döms även för medhjälp till försök till mord.

TT Text

Åklagarens bevisning har i huvudsak bestått i chattmeddelanden hämtade från Encrochat och andra krypterade plattformar. Med stöd av denna bevisning har tingsrätten i flera fall ansett det ställt utom rimligt tvivel att de åtalade i varierande omfattning varit delaktiga i hantering av större partier narkotika.

Tingsrätten har också med stöd av Encrobevisning dömt en 35-årig man för medhjälp till försök till mord genom att över Encrochat ha lurat en person att åka till en mötesplats i Södertälje, medveten om att två skyttar väntade på att skjuta ihjäl personeni fråga. Skyttarna har tidigare dömts till långa fängelsestraff för försök till mord i hovrätten.

35-åringen döms till elva års fängelse. Övriga dömda får mellan ett och drygt fem års fängelse.

”Encrobevisning är unik till sin karaktär. Användare av Encrochat har alltså i tron om att materialet aldrig kommer att röjas för utomstående, allra minst för de rättsvårdande myndigheterna, helt öppet chattat om brottsliga gärningar”, säger domaren Kai Koskela i ett pressmeddelande från tingsrätten.

Läs mer:

Två advokater utesluts ur Advokatsamfundet

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Vårbynätverkets ledare

Emma Høen Bustos: Att övervaka gängen är inte det viktigaste

Ämnen i artikeln

Encrochat
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt