Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sex häktade för grov våldtäkt

Sex män från Stockholmsområdet har häktats misstänkta för en grov våldtäkt i Sundbyberg i juni. Ärendet utreds i största hemlighet och under omfattande sekretess. ”Vi är inne i ett väldigt känsligt läge i utredningen just nu”, säger åklagare Ulrika Lindsö.

De sex misstänkta männen är mellan 18 och 25 år gamla och kommer från olika delar av Stockholmsområdet.

I mitten av september anhölls de, misstänkta för en grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt, i samband med en utredning av ett rån i Spånga där en av de misstänkta också ska vara inblandad. En av de häktade hämtades från en anstalt där han redan avtjänar ett straff, och två av männen satt redan häktade för andra brott.

Mellan den 18 och 21 september beslutade Solna tingsrätt att häkta de sex männen misstänkta för övergreppet, som ska ha ägt rum den 19 juni i år-

Alla uppgifter om utredningen omfattas av sekretess och åklagare Ulrika Lindsö bekräftar bara att sex män är misstänkta för den grova våldtäkten. Hon vill inte tala om brottsoffrets kön eller ålder, men bekräftar att det rör sig om en person som ännu inte begärt att få något målsägarbiträde.

– Vi är inne i ett väldigt känsligt läge rent förundersökningsmässigt. Jag värnar om målsägarens integritet och vill inte lämna några fler kommentarer gällande omständigheterna i det här fallet, säger hon.

Häktningsförhandlingarna skedde bakom stängda dörrar och männen har fulla restriktioner. Det betyder att de varken har tillgång till radio, tv, tidningar eller andra tidskrifter. Enligt DN:s källor beror det på det ”extremt stora mediala intresset”. Därför arbetar också flera av polisens mest erfarna utredare med fallet.

En av de misstänkta 18-åringarna är dömd för ungdomsvård för bland annat grov stöld, häleri, rån, misshandel och narkotikabrott. En 21-åring är dömd för narkotikabrott och har avtjänat flera fängelsestraff.

De misstänkta männen nekar till brott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.