Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sex nya partier i länet – fler står på tur

Lars-Ove Löf och Andreas Arenander från det lokala Solnapartiet.
Lars-Ove Löf och Andreas Arenander från det lokala Solnapartiet. Foto: Anette Nantell

 

Sex helt nya partier har registrerats för val till fullmäktige i Stockholms län. Dessutom är 13 nya partier anmälda till riksdagsvalet och därmed även lokalt.

– Alla nya partier har ganska liten chans att ta sig in i riksdagen, säger statsvetaren Niklas Bolin.

VAL 2018

Ett trettiotal partier har registrerat sin partibeteckning i länet sedan förra valet, men de flesta är långt ifrån nya. Flera partier har bara ändrat partibeteckning eller symbol och sitter redan i landstings- eller kommunfullmäktige. 

Nybildade ”Bästa för Sollentuna” har dessutom hunnit kasta in handduken och går upp i nystartade riksdagspartiet Medborgerlig samling då marknaden för lokala partier i Sollentuna är mättad. Kvar är därför sex nya registrerade lokala partier: Haningepartiet, Solnapartiet, Sköldkörtelpartiet, Sundbybergs Lokalparti och Solens Frihetsparti samt Initiativet som registrerat sig både i Stockholm och till riksdagen.

Två nykomlingar har bildats efter bråk inom miljöpartiet. Den infekterade partistriden i Haninge efter förra valet resulterade i två politiska vildar som startade Haningepartiet och fortsätter att driva lokala miljöfrågor. I Sundbyberg tvingades MP-kommunalrådet avgå förra året efter misstänkt maktmissbruk och lokalavdelningen togs över av MP-distriktet. Några lokala MP-vildar har i protest startat Sundbybergs Lokalparti som vill vara bredare än MP och mer lokalt förankrat. 

I Solna föddes för ett drygt år sedan Solnapartiet som beskriver sig som ett kommunalt sakfrågeparti med ”sunt förnuft” bortom höger-vänsterskalan.

– Vi är inte röda och vi är inte blå. Som vi ser det så krävs det inte så speciellt mycket ideologi för att bygga en cykelväg eller en idrottshall, sade företrädaren Andreas Arenander till DN i december.

Solens Frihetsparti ställer upp i Stockholm och driver legalisering av marijuana för medicinskt bruk som profilfråga. Sköldkörtelpartiet är det enda registrerade nytillskottet på landstingsnivå och handläggs fortfarande av Valmyndigheten.

Dessutom har 13 helt nya partier anmält sig till riksdagsvalet utan att registrera partibeteckning. Här återfinns bland andra Nordiska motståndsrörelsen, Tryggare Sverige, Folkstyret och iGov.Direkt. 

Valmyndigheten handlägger ytterligare en handfull nyanmälda partier, bland annat Medborgerlig samling, ett blågrönt alternativ och SD-avhopparnas Alternativ för Sverige. Fler lär tillkomma innan 10 augusti som är sista anmälningsdag.

Läs mer: Här föds ett nytt parti mitt i City

Statsvetaren Niklas Bolin menar att alla nya partier får det väldigt svårt att klara riksdagsspärren. Närmast till hands ligger FI och Piratpartiet som funnits några år.

För att nå ut till väljarna behövs uppseendeväckande budskap, karismatiska ledare eller ekonomiska kampanjresurser.

– Jag tror att alla nya partier får svårt att ta sig till riksdagen, åtminstone i första försöket. Det handlar om hur livskraftig man är, om man kan finnas med ett antal val och bli starkare ökar chansen. Vi har redan åtta partier varav flera ligger nära spärren och ett begränsat medialt utrymme. För att nå ut till väljarna behövs uppseendeväckande budskap, karismatiska ledare eller ekonomiska kampanjresurser. Men man ska aldrig säga aldrig. Vi vet att danska Alternativet faktiskt lyckades, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap, Mittuniversitetet.

Chansen att ta sig in i kommunfullmäktige är större, det kräver färre röster och man har hela 290 chanser i landets alla kommuner. Men ett litet parti kan ändå påverka på riksplanet menar han, exempelvis SD-avhopparnas nya Alternativ för Sverige.

– Deras röster kommer i första hand komma från Sverigedemokraterna, så varje röst de tar betyder en mindre SD-röst. Även partier som är små och inte kommer in i riksdagen kan ha en påverkan, säger Niklas Bolin.

Fakta.Nya partier i valet

Nya registrerade partibeteckningar i Stockholms län sedan valet 2014.

Haningepartiet (Haninge), Solnapartiet (Solna), Sundbybergs lokalparti (Sundbyberg), Initiativet (Stockholm och riksdagen) Sköldkörtelpartiet (landstinget). 

 

Nya partier anmälda för deltagande i riksdagsvalet 2018.

(därmed även alla landstings- och kommunfullmäktige)

Common Sense in Sweden, Demokratirörelsen, Final Partiet, Folkstyret, iGov.Direct, Lången&Co, Medborgarresan, Nordiska motståndsrörelsen, Populisterna, Tryggare Sverige, Valsamverkanspartiet, Vi Socialkonservativa, Medborgerlig samling, Alternativ för Sverige.

Källa: Valmyndigheten.

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.