Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 09:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sex-partier-overens-t-bana-ar-viktigast/

STHLM

Sex partier överens: T-bana är viktigast

Sex av partierna i landstinget gör gemensam sak inför de kommande Sverigeförhandlingarna om ny kollektivtrafik och nya bostäder. En ny tunnelbana under Mälaren är viktigast.

I vinter startar den del av Sverigeförhandlingarna som innebär nya trafiksatsningar och nya bostäder i Stockholms län. En rad kommuner har skriftligt utlovat tiotusentals nya bostäder om de får ny kollektivtrafik.

Landstinget är en central part i förhandlingarna eftersom det är landstinget som ska köra den kollektivtrafik som staten och kommunerna är med och finansierar. Sex av landstingspartiernas gruppledare – de fyra borgerliga, Socialdemokraterna och Miljöpartiet – skriver nu gemensamt till Sverigeförhandlingen om vad landstinget prioriterar.

– Det är en väldig styrka att vi kan gå fram i bred enighet. Det är inte bra om landstingets prioriteringar tas med ordförandens utslagsröst, säger Socialdemokraternas gruppledare Erika Ullberg.

I skrivelsen betonar landstingspolitikerna att den allra viktigaste satsningen är en ny tunnelbanegren under Mälaren väster om Stockholms city, som avlastar det hårt belastade avsnittet T-centralen–Slussen.

De sex landstingsgruppledarna för även fram effektiva snabbussar – BRT – från Tyresö/Haninge till Kista/Täby via tunnlarna i Förbifart Stockholm. Det är ett projekt som inte tidigare lyfts fram, men nu framhålls som viktigt.

– Vanliga busslinjer är inget som staten kan gå in och finansiera. Men det är annorlunda med en ny kapacitetsstark busstrafik på statliga vägar, säger Erika Ullberg.

Två av landstingets partier – Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – har inte undertecknat skrivelsen.

– Det beror inte på att vi tycker annorlunda. Det vet jag inte om vi gör. Vi är inte ens tillfrågade. Det har tyvärr hänt flera gånger och när vi efteråt frågar blir svaret ofta att de glömt bort att fråga oss, säger Vänsterpartiets gruppledare Gunilla Roxby Cromvall.

Den bilden delas inte av Moderaterna och Socialdemokraterna som båda säger sig ha bjudit in Vänsterpartiet men fått nej. De enskilda partierna kommer att fortsätta att driva egna ”käpphästar” i förhandlingarna, men sexpartiskrivelsen kan ses som en kompromiss om vad som är allra viktigast.