Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sexbrott på We are Sthlm får sponsor att hota med avhopp

Foto: Anna-Lena Wejderman

Efter avslöjande om omfattande sexbrott på Stockholms kommuns ungdomsfestival We are Sthlm kan nu en av huvudsponsorerna, SL, komma att hoppa av. ”Vi vill stötta bra ungdomsverksamhet, inte vålds- och trakasserispektakel som det här verkar ha varit”, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Stockholms kommun la förra året ungefär sju miljoner kronor på den fem dagar långa festivalen som riktar sig till barn och ungdomar. Utöver det fick de ytterligare två miljoner kronor från olika sponsorer. En av de stora sponsorerna – SL, som ägs av Stockholms läns landsting – funderar nu på att hoppa av.

– Vi vill inte stötta en verksamhet där tryggheten och säkerheten har brustit och där man inte kan garantera att unga tjejer inte utsätts för våld och trakasseriet på det här sättet, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

DN har under de senaste dagarna kommit med flera avslöjanden om festivalen We are Sthlm som ägde rum i somras. Trots att polisen kände till att unga tjejer utsatts för tafsande killgäng beskrev man festivalen som en lugn tillställning med få brott i förhållande till folkmängden. DN kunde under tisdagen även berätta att övergreppen har varit ett problem sedan den första festivalen år 2000, men att ansvariga politiker inte ansett att de informerats om problemen.

Kristoffer Tamsons säger att det är helt oacceptabelt att trakasserierna har fått försiggå under flera år, utan att man kommit till rätta med problemen.

– Jag vill rikta ett krav på Stockholm stad som arrangör att tillsammans med polisen gå till botten med, vad det är som har hänt och var det har brustit, och dessutom redogöra vilka åtgärder tänker man vidta för att minimera risken för att det här händer igen, säger Kristoffer Tamsons.

– Annars är jag villig att resa frågan här i landstinget om vi ska vara med och sponsra den här typen av festival. Vi vill stötta bra ungdomsverksamhet, inte vålds- och trakasserispektakel som det här verkar ha varit.

Det är Stockholms kommun som är ansvariga för ungdomsfestivalen. Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är den högsta ansvariga politikern, och han säger till DN att man ska förbättra säkerheten till årets festival. Han vill inte kommentera Kristoffer Tamsons utspel.

– Det är väl ett samtal vi i så fall får ha med dem, det tar vi inte via medier, säger Roger Mogert.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.