Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 06:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sexdomd-lakare-fick-nytt-jobb-och-sparkades/

STHLM

Läkare dömd för sexuellt ofredande fick nytt jobb – och sparkades

En läkare som i vintras avskedades från Södersjukhuset när han misstänktes för sexbrott fick nytt jobb vid ett annat sjukhus i Stockholms län. Nu har han dock tvingats sluta efter att anställningen uppmärksammats av lokaltidningen Mitt i.

TT Text
DN Text

Det var förra sommaren som mannen blev våldsam efter att ha följt med en kvinna hem till hennes lägenhet. Han dömdes i april i år för misshandel, hemfridsbrott, sexuellt ofredande och våldsamt motstånd. Han hade då redan fått sparken från Södersjukhuset men fick behålla sin läkarlegitimation.

Södersjukhuset anmälde också mannen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, och bad tillsynsmyndigheten att undersöka om hans legitimation ska dras in.

Redan innan domen fällts sökte han jobb på det nya sjukhuset där han anställdes av det företag som driver mottagningen, trots att han var föremål för en brottsutredning.

Verksamhetschefen på läkarens nya jobb säger till Mitt i att läkaren tog kontakt i februari. Läkaren uppgav då att han var föremål för en brottsutredning.

– Vi tog in referenser och de hade bara gott att säga om honom. Och så länge det inte finns någon dom så är man inte skyldig, säger verksamhetschefen till Mitt i.

Senare återkom läkaren. Han uppgav då att han dömts för det lindrigare brottet.

– Jag tyckte att han skulle få en chans, och han var ju inte dömd för något grovt brott, motiverar verksamhetschefen beslutet att timanställa läkaren i maj, alltså efter det att domen fallit.

Nu har ändå ledningen för vårdföretaget beslutat att avsluta anställningen. Enligt Mitt i har ledningen meddelat att de inte anser att mannen är lämplig att vara anställd hos företaget.