Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sexköparna kommer fram när han tigger

Foto: Roger Turesson

Tiggaren Dimitri, 25, säljer sig till män i Stockholm för att kunna skicka hem mer pengar till familjen i Rumänien. ”Första torsken kom fram till mig här, när jag satt och tiggde på torget”, säger Dimitri.

Odenplan, Valhallavägen, Södermalm. Dimitri räknar upp adresserna där han och andra tiggare sålt sex under de fem månader han varit i Sverige. Torskarna söker upp honom på gatan när han går och skramlar med sin pappersmugg.


Dimitri försöker beskriva vilka de är, männen som brukar komma fram till honom när han tigger och erbjuda pengar i utbyte mot sex.

– Det kan vara vem som helst. De flesta ser rätt städade ut, säger Dimitri. De kan vara trettio, fyrtio, femtio år, ibland till och med åttio år gamla.

Han är noga med att poängtera att det endast handlar om pengar. Dimitri är heterosexuell och har en romsk fru som tigger i Stockholm. Han hade mycket hellre sålt sig till en kvinna för de summorna, men ”säg den kvinna som betalar för sex?”

– Jag har då aldrig träffat någon.

Trehundra kronor för ett samlag. Tvåhundrafemtio för oralsex. Vissa erbjuder ännu mer, säger Dimitri – upp till tusen kronor.

– Det är en veckas tiggeri på tio minuter. Svårt att säga nej till, konstaterar han kallt.

Han brukar blunda och låtsas att det är hans fru, säger han.

– Det här handlar bara om pengar. Inte om något sexuellt. Vad skulle du göra om din mamma var sjuk och inte hade råd att besöka sjuk­huset? säger Dimitri.

Dimitri var bara nio år när han blev bortgift första gången. Flickan, som föräldrarna hade valt, var fem år äldre och kom från en högre samhällsklass. Förhoppningen var att gifta in sonen i en familj med pengar. Men Dimitri trivdes inte med sin hustru.

– Jag stod inte ut utan skilde mig och då hade vi plötsligt inga pengar kvar.

När han var tretton år skickades han utomlands för att hitta ett jobb och kunna försörja familjen. Dimitri fick ett städjobb i Madrid, men när krisen kom bommade arbetsplatsen igen. Då började han i stället tigga för att få ihop pengar.

Han minns med obehag första gången han sålde sig. En äldre man kom fram och viftade med en bunt sedlar. ”Om du följer med mig kan du få alla de här pengarna”. Dimitri tittade på sina intjänade fem euro som låg i koppen. Blotta tanken på att ha sex med en man fick det att vända sig i magen. Hemma i Rumänien var han känd som en riktig tjejtjusare. Men när mannen tog fram den stora sedelbunten var det som om något tog över hans vilja.

Efteråt kände 20-årige Dimitri sig äcklig. Han kunde inte få bort bilderna av den äldre mannen ur huvudet. Pengarna skickade han hem direkt.

– Det var verkligen inget jag tyckte om, det förstår du väl, det är väl självklart. Men jag gjorde det för pengarna. Om du behöver pengar är det normalt. Många av oss gör det.

Han bestämde sig för att aldrig göra det igen, men varje gång sedlarna åkte fram tappade han fattningen.

Efter tio år i Madrid fick Dimitri resa hem igen. Men efter några månader tog pengarna slut. Dimitri fick ­återigen uppdraget att åka utom­lands för att dra in pengar. Den här gången gick resan till Sverige dit romer hade börjat resa för att tjäna pengar. Han reste med sin svärfar som hade tiggt i Stockholm i två, tre år.

– Vi var en stor grupp som reste hit ihop. Säkert femtio romer. Folk sa att man kunde tjäna stora pengar på att tigga i Sverige.

Dimitri kom till Stockholm i januari i år. Under vintern hände det att han tjänade ihop 300 kronor per dag vilket gav en månadslön på cirka 7.000 kronor, nästan sju gånger så mycket som hans mamma tjänade på sitt jobb i klädfabriken hemma i Rumänien.

Det dröjde dock inte länge förrän personer med andra intentioner än att lägga pengar i muggen kom fram till den stilige unge tiggaren. Första kunden i Stockholm var en man på 35 år som bodde på Södermalm.

– Han visade upp plånboken, tog upp en femhundralapp och gestikulerade att jag skulle komma med honom.

Hur ofta kommer folk fram?

– Ofta. Jag skulle kunna göra det flera gånger i veckan om jag ville. Eller nu i kväll. De vet ju var jag finns.

Det piper till i Dimitris telefon. Det är ett sms från en man i Stockholms innerstad som han sålt sex till vid fyra tillfällen. Mannen har fru och barn och vill att Dimitri kommer hem till honom på lunchrasten, när familjen är borta.

Men Dimitri svarar inte på smset. Senaste gången han sålde sex var den sista, säger han.

– Aldrig mer ska någon äcklig gubbe få köpa mig för sina pengar. Hur mycket han än erbjuder. Jag är inte till salu längre, säger han.

Han vill att jag skriver att han inte vill något hellre än att arbeta med något riktigt i stället för att tigga. Jag försöker förklara att det blir svårt eftersom han inte vill visa sitt namn eller bild i tidningen.

Dimitris ögon svartnar. Pannan rynkas. Det hade han inte tänkt på. Han är tyst och tänker en lång stund medan han avväger för- och nackdelar.

– Nej, det går inte, säger han. Jag vill inte att någon ska veta.

Jag frågar honom vad han helst av allt skulle vilja arbeta med svarar han direkt: städning!

– På hotell, i restaurang – allt! ­säger han på spanska. Jag kan städa hela Stockholm, säger han exalterat och gör en yvig gest med armarna.

Dimitri heter egentligen något annat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.