Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sexuella ofredanden på flera simhallar

Foto: TT

Flera simhallar i Stockholm samt en i Örebro rapporterar att antalet fall av sexuella ofredanden ökat bland badgästerna. Politiker i Stockholm efterlyser fler badvakter och vill att de misstänkta gärningsmännen portas från anläggningarna. 

DN rapporterade på torsdagen att Sveriges nationalarena för simidrott, Eriksdalsbadet, beslutat att separera män och kvinnor vid bubbelpoolerna. Det kontroversiella beslutet fattades efter att flera händelser som inträffat i poolerna polisanmälts – misstänkta övergrepp som också ökade under november och december.

– Liknande problematik med sexuella ofredanden finns även på övriga bad i Stockholm, även om de flesta klagomål gäller Eriksdalsbadet, säger  Olof Öhman, chef vid idrottsförvaltningen i Stockholm stad.

Trots det har man inte planerat att vidta några åtgärder i de drabbade simhallarna. Det beror framför allt på att de flesta enbart har en bubbelpool.

– Personalen får i sitt ordinarie jobb gå runt och ha tillsyn, och vara observant mot kunderna. Det är ett problem när ofredande sker – en gång är ju en gång för mycket, säger Olof Öhman.

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholm stad, tycker inte att Eriksdalsbadets lösning med en separation av män och kvinnor är rätt sätt att komma åt problemen.

– Det är fullständigt oacceptabelt att ett badhus agerar på det här viset. Då ger badhuset efter för de sexuella trakasserierna och skickar signaler om en syn på kvinnor som är totalt förkastlig.

Hon vill hellre se att det införs fler badvakter och att skyldiga bör kunna portas från simhallarna.

– Då får man ju börja med legitimationskontroller, så att de inte kan komma in. Vi måste vara tydliga med att alla ska känna sig trygga, säger Anna König Jerlmyr.

Ordförande i idrottsnämnden, Emilia Bjuggren (S), anser att simhallarna ska få testa könsuppdelade bubbelpooler om det finns en sådan efterfrågan från besökarna. 

– Men om beslutet beror på att besökare inte känner sig trygga i badhuset – då är det något idrottsförvaltningen får titta på. Det är helt oacceptabelt att man begår olagliga handlingar inne på en simhall.

Hon kan också tänka sig att gå vidare med att porta skyldiga.

– Jag kan verkligen se den typen av regleringar. Folk som inte kan bete sig ska inte vara där. Exakt hur det ska utformas får förvaltningen, som har expertisen, komma med förslag på.

På Gustavsvik Resort i Örebro har två ofredanden inträffat denna veckan i bubbelpoolen och den misstänkta gärningsmannen har gripits.

– Det är killar i övre tonåren som har ofredat tjejer. Men vi tänker inte separera kvinnor och män åt – det är helt fel väg att gå. Vi måste stävja problemen, det vore förskräckligt om alla våra skötsamma gäster ska drabbas för att några få missköter sig, säger Jonas Sjöqvist, operativ chef för Gustavsvik.

Han menar att problemen mer eller mindre finns på samtliga badanläggningar i Sverige.

– Vi har en nationell dialog och vad jag vet är det ingen anläggning som planerar liknande åtgärder som i Stockholm, säger Jonas Sjöqvist.

Läs gårdagens artikel: Separata bubbelpooler efter ofredande

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.