Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Shockholm – alla monsters huvudstad

Förra året deltog cirka 500 personer i halloweenparaden Shockholm.
Förra året deltog cirka 500 personer i halloweenparaden Shockholm. Foto: Johan Nilsson TT

Skelett, spöken, djävlar, häxor, troll, levande döingar … det ska mycket till för att förvåna en stockholmare på lördag. Men frågan är om inte Sveriges största halloweenfest kan få en och annan att höja på ögonbrynen.

För klockan 15 är det femte året som Bill Schacht från New York anordnar monsterfest. Förra året gjorde han Globen till herr Storpumpa, världens största pumpa, och årets festligheter kommer inte att sakna överraskningar.

Alla otäckingar samlas i Kungsträdgården och de som vill kan gå på monster catwalk en timma senare och kanske få pris för bästa dräkt. Klockan 17, när mörkret sänkt sig är det sedan dags för monsterparad från Kungsan genom Gamla stan och tillbaka.

Stockholms evige upptågsmakare Thomas Gylling och hans vapendragare Eric Malm med klubbarna Mosquito och Barracuda kommer att leda karnevalen med ett ljudsystem i en gammal jeep. Om de får i gång den.

– De hörde av sig från Shockholm och vi var inte sena att nappa. Vi har hängt på ett elverk och högtaleri på en Jeep från 1959 – vi har jagat reservdelar – och sen ska vi spela för alla vålnader och zombies och spöken som har samlats. Det är ett utmärkt tillfälle för hela familjen att komma ut på Stockholms gator. Man måste inte vara utklädd. Alla är välkomna.

Under paradens gång kommer det att hända saker i Gamla stan. Vad detta består av kommer att vara en överraskning men ett antal skådisar är vidtalade.

Gylling och kompani flyttar sedan sina monsteraktiviteter till Södra teatern på Mosebacke torg för efterfest kl 21. Åttahundra förtappade själar får plats och de som har en extraordinär halloweenkostym kommer in gratis (120 kronor för övriga). Åldersgränsen är tjugo år.

Hu!

När: Lördag den 31 oktober med början klockan 15.

Var: Samling i Kungsträdgården, sedan monsterparad till Gamla stan och tillbaka. Efterfest på Södra teatern klockan 21.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.